SLC - Dsc 3060
Åland förlänger jakttid på rådjur?

För att öka avskjutningen av rådjur på Åland föreslås nu att den allmänna jakttiden förlängs till den 31 januari. Men näringsministern Fredrik Karlströms förslag om förlängda jakttider ännu inte har slagits fast i landskapsregeringens plenum.

SLC - Slc Nyland 1
SLC Nyland höll höstmöte i hybridform

SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Som ny ledamot i SLC Nylands förbundsstyrelse valdes Kristoffer Nilsson, ung mjölkproducent från Liljendal, i stället för Carolina Sjögård, som undanbett sig återval.

Gröna näringarna centrala för satsningar på återhämtning och klimat

Covid 19-pandemin har visat livsmedelsproduktionens vikt för samhället. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket och de gröna näringarna påverkats av pandemin. Men sektorn har även en central roll för återhämtningen och omställningen till ett klimatneutralt samhälle, påpekar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

SLC - P046512 217041
Kommissionen och rådet i häftigt gräl om CAP-målen

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans kritiserar medlemsländernas beredskap till klimatskydd. Han anser att den gröna given missaktas i rådets CAP-förslag och kräver skärpning. Medlemsländerna reagerar surt på anklagelserna.

SLC - Cap27 Motdemo
Elokapina protesterade mot CAP27 i Helsingfors

Ett hundratal demonstranter från miljörörelsen Elokapina krävde på onsdagsförmiddagen att Finland berättar sanningen om den stundande CAP-reformen, närmast om dess klimat- och miljöverkningar. Protesten pågick utanför Jord- och skogsbruksministeriet på Mariegatan i Helsingfors.

Fågelinfluensa sprids nu i EU

Fågelinfluensa sprids snabbt över den europeiska kontinenten då vädret blir kyligare. Fågelinfluensa har påträffats i bland annat Tyskland, Danmark, Sverige, Nederländerna och på den franska medelhavsön Korsika.

Planeringen av stamvårdande jakt på varg går framåt

Utifrån beredningsarbetet och EU-domstolens förhandsavgörande har jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till att en viktig förutsättning för stamvårdande jakt är att vargstammen ligger på en gynnsam skyddsnivå. Arbetet fortsätter med att fastställa ett gränsvärde för en gynnsam skyddsnivå och att finslipa detaljerna i ett system för stamvårdande jakt.

SLC - Mia2
Broiler med potatismos och rivna morötter slår sushi i klimat- och näringsindex

En utredning som publicerats idag visar att det finns mycket mat på våra tallrikar som har både litet näringsinnehåll och stor klimatpåverkan. Utredningen ”Matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehållet”, som har beställts av SLC och MTK, utfördes av Envitecpolis Oy.

Kina sluter handelsavtal med fjorton Stillahavsländer

Kina och fjorton länder i Asien och Stillahavsområdet har slutit ett handelsavtal som är världens mest omfattande i sitt slag. Handelsexperter betecknar avtalet som ett svar på Donald Trumps protektionistiska handelspolitik.

Ungern och Polen blockerar EU-budget

EU:s långtidsbudget för åren 2021 till 2027 riskerar igen att försenas. I princip har medlemsländerna enats om ramarna, men Ungern och Polen blockerar paketet. De vill inte veta av några budgetsanktioner.

SLC - Aura Lamminparras Foto Milla Karkulahti
Aura Lamminparras leder Pro Luomu

Aura Lamminparras har valts till ny verksamhetsledare för föreningen Pro Luomu.

Slow Food Västnyland hoppas på nytt samarbetsavtal

Slow Food Västnyland, som under tre års tid erhållit ett årligt understöd på 15.000 euro av Raseborgs stad, fick i början av veckan avslag av stadsstyrelsen. Motiveringen var att staden måste spara pengar och säger upp personal.