Det finns nu mer geografisk information i anslutning till jordbruksstöd än tidigare. Livsmedelsverket har publicerat material som innehåller geografisk information och som baserar sig på de ansökningsuppgifter som stödsökandena lämnat våren 2020.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Alla anmälningar om deltagande i EU:s djurbidrag löpte ut vid utgången av år 2021. De anmälningar om deltagande som gårdarna med djur har gjort har gällt tills vidare, men i fortsättningen ska bidrag för nötkreatur, bidrag för mjölkkor samt får- och getbidrag sökas årligen, påpekar Livsmedelsverket.
De nya lagarna om identifiering och registrering av djur samt ekologisk produktion börjar gälla vid ingången av 2022. I lagen om medicinsk behandling av djur och i fastighetsbildningslagen görs också ändringar. De ändringar i foderlagen som gäller medicinsk behandling av djur träder i kraft senare i januari 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
Regeringen har godkänt jord- och skogsbruksministeriets förslag till Finlands CAP-plan. Planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, det vill säga GJP-planen, fastställer åtgärderna för jordbruksstöd och utveckling av landsbygden samt villkoren för dessa stödsystem 2023-2027.
Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) lyfte upp jordbrukarnas lönsamhetskris under budgetdebatten och riksdagens frågetimme med jord- och skogsbruksminister Jari Leppä som hölls i riksdagen.

Den ideella organisationen Fibershed som grundades i Kalifornien för drygt tio år sedan har i år nått Finland. Sedan våren har det pågått en förstudie på Juthbacka kulturcentrum i Nykarleby och nyligen ordnades en informell kick-off för det lokala nätverket Fibershed Finland. Målsättningen är att tillgången på inhemsk ull för garn och tyger ska öka och därför vill man skapa regionala och regenerativa plattformar och sociala nätverk.

Forskare på Wageningens Universitet i Nederländerna tränar bin till att upptäcka coronavirus. En effektiv metod, dessutom billig och enkel, som kan hjälpa oss att lättare och snabbare bekämpa den globala pandemin.

Forskare vid Norges biovetenskapliga Universitet (NNMU) tränar som bäst en robot i konsten att plocka jordgubbar. Det är i och för sig inget nytt men roboten tränas dessutom i färdigheten att välja ut alla mogna jordgubbar.

Inför varje jul brukar ÖSP:s ungdomsklubbar lägga upp julhälsningar. En av dem finns i Malax som Mellis har placerat ut.

Förra veckan fick åländska lantbruksproducenter möjlighet att träffas och ta del av det program som bjöds på av Ta hand om bonden-projektets ”Må Bra dag” för lantbruksföretagare. Temat var ”Övervinn stressen!”. För att minska på stressen är det bra att man träffar andra och får nya perspektiv på sina bekymmer, påpekade föreläsaren Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör och författare.

En kylslagen och vacker dag i slutet av november nåddes vi av budet att landsbygdens talesman Nils-Anders Granvik gått ur tiden. För många kom dödsbudet som en överraskning. Under en relativt kort tidsperiod förde Nils-Anders en kamp mot en allvarlig sjukdom, och ingen kunde tro att beskedet om hans bortgång skulle nå oss så snabbt. Det är med stor värme och tacksamhet som vi minns ÖSP:s hedersmedlem och hans insatser på olika områden i samhället.
Tidigare har riksdagens uttalanden i statsbudgeten inte tillmätts så värst stor vikt. Nu ser det i alla fall ut som om regeringen och ministeriernas beredare har börjat beakta vad våra lagstiftare har att säga. Det finns å andra sidan en risk för att det går inflation i uttalandena, påpekar Micke Godtfredsen.