Vallfm3
Fårgruppen komponeras enligt ras och ålder. Under fredagens FM-kvaltävlingar skulle gruppen bestå av fem får: två av blandras, ett gottlandsfår, en dorset och ett lamm. FOTO: Pia Franzén
Jordbruk Livet på landet

I kulisserna kommer fåren först

Att arbeta bakom kulisserna i vallhunds-FM är krävande men roligt, säger Pia Franzén som redan hjälpt till flera år under tävlingarna. Fåren kommer alltid först, och det är flera moment som måste gå smidigt för att tävlingen ska bli lyckad.

– Först ska djuren sorteras in i jämna grupper under hela dagen, berättar Franzén. Beroende på tävlingen så märks olika antal djur i gruppen, nu användes röda kragar man träder över huvudet, så att tävlande kan se vilket djur som är märkt.

Fårgruppen komponeras enligt ras och ålder. Under fredagens FM-kvaltävlingar skulle gruppen bestå av fem får: två av blandras, ett gottlandsfår, en dorset och ett lamm.

– Under sorteringen är det en stor fördel att ha ett bra djuröga, säger Franzén. Man ska känna igen raser, om det lamm eller tackor, se hur djuren rör sig och deras individuella beteende.

Det krävs för att grupperna ska bli möjligast jämna för alla tävlande under hela dagen.

– Det bästa berömmet är när domaren säger att det varit jämna grupper genom hela tävlingen, konstaterar Franzén.

Läs också: Anja Lehtiö och Coel tog hem FM-guld i vallning
Vallfm4
Pia Franzén jobbade hårt i kulisserna under vallnings-FM. FOTO: Andrea Bergman