Vallfm2
Vallhunds-FM i Salo avgjordes i vackert men blåsigt väder.
Jordbruk Livet på landet

Anja Lehtiö och Coel
tog hem FM-guld i vallning

Anja Lehtiö tog hem sitt tredje FM-guld i vallning med den sjuåriga bordercollien BB Coel. Tävlingen hölls på Mikkolan tila i Salo förra veckoslutet. Tvåa blev Leena Jussila med Valmis Mulder och Michaela Wikberg med Erik.

FM-vinnare Anja Lehtiö kallar Coel för en once in a lifetime-hund.

– Självsäkerhet är en av de viktigaste egenskaperna hos en vallhund. Hunden är precis så stark som den tror att den är, och Coel var helt super.

Coel var något av ett barngeni från början, säger Lehtiö.

– Ofta anses hundar som är duktiga som små inte hålla hela vägen ut. Men det har vi motbevisat, både nationellt och internationellt.

Lehtiö tog sig till final med alla tre hundar hon deltog med. Kemi Kesha, en tvåårig bordercollietik som inlett sin tävlingskarriär i år kom på sjunde plats, och Kemi Rhemy på åttonde plats.

– Att delta med flera hundar har fördelar och nackdelar. Man får flera försök, men det gäller också hela tiden att ladda om istället för att återhämta sig efter en prestation.

Lehtiö vann kvalen, vilket i Finland betyder att man startar sist i finalen. Hon skulle gärna se att kvalvinnaren fick välja sin startplats som till exempel i Sverige och Danmark.

– Jag jobbar bäst under press så det var inga problem, men jag var orolig över att hundarna inte skulle höra mina kommandon i vinden. Hör de inte så tar de fåren rakt mot en istället för snett till mittenporten som de ska, och då missar man massor med poäng.

Lehtiös första hundar hade problem med att höra kommandona, så när Coels start närmade sig var hon nervös.

– Men så fort jag gav mina första kommandon åt Coel sänkte sig ett lugn över mig. Han hade full kontroll och jag visste själv när fåren var infållade att det hade gått superbra.

Vallfm1
Anja Lehtiö tog hem FM-guld i vallning med bordercollien BB Coel. Hon deltog också med Kesha och Rhemy som aktivt kollar in fåren.

Kommunikation utan ord

Vallning är kommunikation mellan hund och får, men också mellan hund och människa, säger Lehtiö. 

– En vallhund måste ha stark vallningsinstinkt och bra djurhantering, men den måste vara lyhörd och ta emot kommandon utan att tappa fokus på fåren.

Det är stor press på hunden att få fåren att lyda. 

– Hunden ska med sin vilja kunna styra fåren dit de inte vill gå. De kommunicerar hela tiden sinsemellan utan att vi ser det, och fåren ger sig inte i första taget.

Finalen var en så kallad dubbelhämtsfinal, där två olika grupper med 10 får i var grupp ska hämtas inom ett avstånd på 400-500 meter. 

– Man driver fåren på en större bana än i kvalen. Till slut ska man med hundens hjälp sortera ut fem märkta får ur gruppen på totalt 20 djur. Som sista moment fållar man i de fem märkta fåren. 

Alla moment är relaterade till fårjobb ute på beten och hillar.

Vallningen inledde Lehtiö genom en kurs i Sverige. Sedan har hon jobbat och skaffat erfarenheter åt sig själv och hundarna i Wales, England och Skottland.

– Det fanns väldigt lite hjälp att få när jag började om man inte själv ägde får. I dag är läget annorlunda. Men det ansågs att jag gjorde det hela lite bakvänt, eftersom jag började med att skaffa mig erfarenhet utomlands bland de bästa, och sedan återvände till Finland.

I dag är vallning också en bisyssla för Lehtiö.

– Jag håller kurser i vallning för fårägare som vill få bättre kontroll över den egna hunden, och i Next Step Online på Facebook har vi med filmer på nötvallning. Vallningen som gren har gått mycket framåt i Finland och finländare klarar sig i dag också bra i utländska tävlingar.

Läs också: I kulisserna kommer fåren först