Bengt Sohlberg
I samband med sin 70-årsdag tar Bengt Sohlberg initiativ till fonden för hållbar odling. Hållbart bland annat i den meningen att jordarna ska gå att odla också i framtiden.
Jordbruk Livet på landet

”Huvudsaken är att det
kommer odlarna tillgodo”

Fonden för hållbar odling ska premiera personer som gjort väl i från sig när det gäller växtodling ur ett hållbart, innovativt och lönsamt perspektiv.

Att premiera personer som åstadkommit någonting i den här riktningen är en tanke som grott länge hos lantbruksrådet Bengt Sohlberg från Sjundeå. I samband med sin 70-årsdag den 12 januari tar han nu initiativ till fonden för hållbar odling.

– Hållbart i den meningen att jordarna ska gå att odla också i framtiden. Odlingsjorden är trots allt en mycket värdefull resurs som framför allt ska finnas till för matproduktion, säger Sohlberg.

Markstruktur, dränering, kalkning, bearbetning, gödsling och växtskydd, jordens humushalt, närings- och kolbalans, jordens mikrobtillstånd och odlingslandskapets mångfald lyfter fonden upp som exempel på saker att beakta när någon premieras.

– De som premieras kan vara praktiska odlare, rådgivare, forskare eller övriga branschaktörer. De kan till exempel premieras för ett examensarbete eller för någonting annat de åstadkommit inom ramen för fondens kriterier. En förutsättning är förstås ändå att det de premieras för finns dokumenterat, säger Sohlberg.

Inte någonting man kan ansöka om

Det här är inte fråga om ett stipendium man kan ansöka om, utan man nomineras till priskandidat av vilken som helst branschaktör. Vem som sedan tilldelas priset bestäms av en prisnämnd på tre personer.

Prisnämnden består av en ledande rådgivare, en lärare eller forskare och en praktisk odlare. ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund, SLF, kommer att administrera fonden och SLF:s VD fungerar som sammankallare för prisnämnden.

– Huvudsaken är att innehållet i det premierade alstret kommer odlarna tillgodo, det är A och O. Exakt hur det sker kan variera men jag hoppas ju att de alster som premieras diskuteras flitigt i branschen i varje fall i samband med premieringen, säger Sohlberg.

Tanken är att det i fonden ska finnas medel till en årlig utdelning om minst 1000 euro. Om företag vill profilera sig som gynnare av hållbar odling kan de vid lämpligt tillfälle bidra till fonden.