Styrmed2
Pauliina Holmqvist, dikoproducent i Karleby, invaldes i ÖSP:s styrelse vid årsskiftet. Det finns många utmanande frågor som hon vill vara med och påverka.
Jordbruk SLC

Hon trivs med uppdraget
som ny styrelseledamot i ÖSP

Till vardags arbetar hon som ekologisk dikoproducent och har teater som stort intresse och projektvis som arbetsfält. Sedan årsskiftet är Pauliina Holmqvist från Karleby också medlem i ÖSP:s styrelse. Ett uppdrag hon beskriver som utmanande och givande.

– Frågorna som ÖSP jobbar med är otroligt många. Varje sektor och olika inriktningar av jordbruket bevakas kontinuerligt så därför har det varit mycket som är nytt för mig. Det är utmanande, men jag lär mig hela tiden, säger Pauliina Holmqvist.

I slutet av förra året blev Holmqvist tillfrågad om hon kunde tänka sig att bli ny medlem i ÖSP:styrelse efter att Mikael Åsvik från Kronoby valde att stiga åt sidan. Efter moget övervägande beslöt hon sig att ställa sig till förfogande.

– Det finns hur mycket arbete som helst på vår gård och så har jag mycket annat på fritiden. Men jag kände att jag har mycket att ge så därför tackade jag ja. Trots att jag inte kan allt kände jag att tiden är mogen för att engagera mig mera i en verksamhet som jag tycker är mycket viktig. ÖSP har en viktig uppgift att bevaka medlemmarnas intresse och där vill jag vara med och bidra, säger hon.

Pauliina, som till utbildningen är logoped (talterapeut) har dikoproduktion tillsammans med sin man Mats Holmqvist i Linnusperä i Karleby. Förutom att de är inbitna ekologiska köttproducenter är de båda aktiva inom teater.

– Mats står på scen medan jag hellre regisserar och skriver för scenen. Men det är ett stort intresse för oss båda och ett bra komplement till det hårda arbetet som jordbrukare, säger hon.

Många utmaningar

Köttsektorn har i likhet med de flesta inriktningar inom jordbruket genomgått en lönsamhetskris med stigande kostnader och sänkta producentpriser. En kris som också har påverkat ekonomin och handlingsutrymmet på Holmqvists gård.

– Det är tuffa tider, helt klart. Men ändå vill jag påstå att hos köttproducenterna finns hopp och vilja och en tro på framtiden. Men det finns många svåra frågor att lösa, säger hon.

Samtidigt har en opinion mot köttätande skapats i klimatets namn. Något som ytterligare pressar köttproducenterna psykiskt.

– Köttproduktionen får ta mycket på sig just nu och det finns också en uppfattning om att kon är den värsta klimatboven, vilket har påverkat köttkonsumtionen negativt redan. I vårens valkampanjer har det förekommit många missuppfattningar och åsikter kring kött och det är enligt mig helt fel att attackera en enskild näring

– Det är faktiskt en orsak till att jag väljer att engagera mig. Det finns många uppfattningar och åsikter som inte baseras på fakta. Här har ÖSP och SLC en mycket viktig roll att sprida fakta baserat på kunskap. Som organisation måste vi bemöta kritik och osanningar med fakta, säger Holmqvist.

Det finns alltid mycket på den politiska agendan inom jordbruket. På riksnivå förhandlar ÖSP via SLC politiskt för att styra intressebevakning i rätt riktning. En verksamhet som de flesta medlemmar aldrig kommer i kontakt med.

– Just den delen av verksamheten syns inte utåt, men det är ett aktivt jobb som pågår hela tiden. Viktiga frågor nu blir arbetet med den nya djurskyddslagen som tyvärr föll på mållinjen senast.

Styrmed6
Frågorna som ÖSP jobbar med är otroligt många, säger Pauliina Holmqvist, ny medlem i ÖSP:s styrelse.

Låg tröskel

Pauliina Holmqvist vill ha en nära kontakt till medlemmarna och föra deras talan i styrelsen. Tröskeln för att ta kontakt med henne ska vara låg.

– Det är bara att ringa mig eller ta kontakt om man har frågor. Ensam är ingen stark och ÖSP har till uppgift att bevaka medlemmarnas intresse. Jag träffade också på en tillställning en ålänning som hamnat i problem och han var inte medlem och fick därmed inte nödvändig hjälp. Förbundet finns till för medlemmarna – inte tvärtom, säger hon.

Det kan gälla exempelvis de problem som uppdagats om djurskyddsgranskningar. Ett ämne Holmqvist engagerat sig i mycket.

– Det här är en fråga som ÖSP på olika sätt hjälper medlemmarna med. Vi diskuterar aktivt med myndigheter och erbjuder också hjälp och stöd till de som upplever att de har blivit orättvist behandlade i samband med granskningar.

– Just det här är ett exempel på en fråga som ingen klarar av att driva på egen hand utan det behövs en organisation som ÖSP, säger hon.

Lokalavdelningarna viktiga

ÖSP har sitt huvudsäte i Vasa, vilket är närmare 150 kilometer från Karleby där hon själv bor. Just avståndet mellan styrelsen och tjänstemännen i Vasa kan upplevas som långt för många medlemmar, menar hon.

– Här kommer lokalavdelningarna in i bilden. De har en viktigt roll i att skapa en känsla av samhörighet och det är viktigt att det ordnas aktiviteter. Här kunde ÖSP också ta en aktivare roll och hjälpa lokalavdelningarna komma på idéer på olika aktiviteter som kan ordnas. För så mycket vet jag att bönderna har ett behov av att träffas och snacka sinsemellan. Därför tror jag det skulle vara bra med mera aktiviteter lokalt på fältet, säger hon.

I ÖSP:s styrelse finns från tidigare en kvinnlig medlem, Johanna Nyman. Med på styrelsens möten sitter också verksamhetsledare Susanne West och trädgårdsombudsman Johanna Smith. Men könet är inget som Holmqvist tänker desto mera på.

– Inom ÖSP är det brett och högt till tak där alla inriktningar representeras. Därför gäller det att komma överens oberoende om man är man eller kvinna. Kommunikationen är det viktigaste och att den fungerar är viktigare än om man är man eller kvinna. För mig har könet ingen skillnad, säger hon.