Kimito 1
Nettoantalet invånare på Kimitoön är positivt första gången på tio år, tack vare lyckat marknadsföringsarbete. Också i Pargas ser man samma trend. Bilden från Örö. FOTO: Jarmo Vehkakoski
Livet på landet

Hårt jobb har hämtat nya
invånare till Kimitoön och Pargas

På Kimitoön och i Pargas har man satsat stort på kampanjer för att öka inflyttningen. Resultatet är positiv nettoinflyttning, första gången på flera år.

Ett långsiktigt kampanjarbete som påbörjades under hösten 2019 har börjat ge resultat. Nettoantalet invånare på Kimitoön är positiv första gången på tio år.

– Vi är väldigt glada över siffrorna, berättar utvecklingschef Gunilla ”Gilla” Granberg. Vi är en liten kommun med relativt små resurser för marknadsföring, men vi allokerade medel från evenemang som inte kunde genomföras under coronatiden. Resultatet är 190 nya invånare, vilket är 52 personer på plus under januari-juli.

Som på många håll på landsbygdens föds det färre personer än det dör på Kimitoön och befolkningsmängden minskar.

– Räknar man med alla som fötts och gått bort blir vi 17 personer på plus efter sommaren. Det kanske inte låter mycket, men är äntligen en utveckling i rätt riktning. Dessutom är marknadsföringsarbetet en långtidssatsning, eftersom folk behöver tid för att fatta beslutet att flytta.

Gratis distanskontor

Vårens distansarbete har synts på Kimitoön som hade 1.600 invånare mera än normalt under undantagstiden. Nu erbjuder kommunen gratis distanskontor.

– Coronatiden gjorde att vi hade flera fritidsboende på Kimitoön än fasta invånare, men många har märkt att det går att jobba bra på distans här. Vi erbjuder gratis kontorsutrymmen med bland annat wifi och kopieringsmaskiner, och en grupp människor vi riktar kampanjen är just distansarbetare och barnfamiljer som kan pendla.

Enligt en undersökning Kimitoön gjort bland sina sommarinvånare drömmer 20-25 procent om att bo på sin sommarort året runt. En del av kampanjen har också riktats till dem.

– Vi skickar ut brev till fritidsboende med material om Kimitoön, närmatsguiden och skärgårdsbroschyren. Ett fritidsboenderåd ska också inrättas under hösten, och en guide sammanställas över hur man kan ändra sin fritidsbostad till bostadshus.

En annan kategori Kimitoön vill locka till sig är citylantisar, säger Granberg.

– Det är människor som bor i små bostäder i större städer och drömmer om livet på landet i en egen liten stuga med havsutsikt. Vi har upprättat en flytta-sida på vitiskimitoön.fi där man enkelt ser lediga tomter och hus.

På samma sida finns också videor med nyinflyttade, företagspresentationer och info om kommunal service och fritids- och kulturutbud.

– Kimitoöns invånare inbjuds också att delta i att locka nya invånare genom att sända vykort till personer de gärna skulle villa att flyttar till Kimitoön. Vykorten finns både digitalt och som riktiga vykort.

Kimito 2
Enligt en undersökning Kimitoön gjort bland sina sommarinvånare drömmer 20-25 procent om att bo på sin sommarort året runt. En del av kampanjen har också riktats till dem. FOTO: Benjamin Donner

Samma trend i Pargas

Också i Pargas har man sett effekten av vårens undantagstillstånd i kombination med stora satsningar på att få nya invånare.

– Mellan april och juli i år har inflyttningen till Pargas ökat med 85 procent jämfört med samma period i fjol, säger kommunikationschef Anne-Maarit Itänen. Barn under fem år är faktiskt en av de största grupperna som flyttat in, vilket ju är väldigt roligt.

Pargas har haft olika kampanjer för att locka till sig inflyttare.

– Vi deltog i Bygga & Bo-mässan i Åbo i februari, och efter det har vi haft ett antal marknadsföringskampanjer i digitala medier.

En kampanj riktar sig till fritidsboende och en till nya invånare.

– Det har kommit in många förfrågningar om processen med att ändra fritidshus till bostadshus, säger Itänen.

Man vill också få pendlare att stanna kvar.

– Många pendlar från Pargas till Åbo, men också från Åbo till Pargas. I och med att läget varit så annorlunda under våren är det många som börjar tänka om och fundera på vad som är viktigt i livet. All service finns väldigt nära här, och sysselsättningsgraden är bland den bästa i Egentliga Finland. Vi hoppas att trenden håller i sig och folk fortsätter flytta hit.