Skarifest1
Äppelodlaren Annika Holmén på Överstu gård i Wattkast presenterar sin äppelodling för intresserade besökare, som får höra om detaljerna och arbetet kring äppelodling. Besökarna fick plocka av de äpplen de ville ha i sin korg. FOTO: Aarón Blanco Tejedor/Ubuntu Productions
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Kunder och försäljare
sken i kapp med solen
på Skärgårdens skördefest

Årets Skärgårdens skördefest kunde arrangeras, men inte i full skala. Både FM i fiskrökning och restaurangdagar lämnades undantagsvis bort, och färre försäljare än vanligt fick plats på marknaden för att kunna hålla avstånd p.g.a Covid-19.

Det fanns helt tydligt en ”hunger” efter en rejäl marknad där man kan träffas, prata med varandra, ta del av underhållning och framför allt handla lokala produkter av hög kvalitet.

Många försäljare sålde slut, andra harmades över att de inte förstått att ta med sig mera produkter. Helt klart är att alla gjorde försäljningsrekord. Och enkelt var det med så många kunder, som uttryckligen kommit för att handla.

Korgar och kassar fyllda med mat och hantverksprodukter för familjen, men också farsdags-och julgåvor lämnade marknadsområdet. Man tror att julmarknader kommer att bli inställda i år, och förser sig. Hela Nagu var fyllt av folk, gästhamnen fullsatt, bilar, motorcyklar, husbilar och-vagnar på alla parkeringar. Det var som en bättre dag i juli. Allt gick åt!

Skarifest3
Vikbo torps värdpar i marknaden med olika typer av honung, honungsprodukter och maränger var efterlängtade i denna ”marknadstorra” höst. FOTO: Jarina Leskinen

”Det vackraste bordet” röstningen fick hundratals besökare att titta på försäljningsborden ”med det ögat”, och vinnaren F:ma Anna-Lena Ahlmén får avnjuta en trerätters middag på bekostnad av projekt KulTa.

Nytt för årets skördefest var samarbetet med föreningen Multiculti R.f, som ordnade musikprogram och utlyste årets Potatisknöl.

Skärgårdens Skördefest är ett evenemang med gott rykte, som lockar besökare från när och fjärran. I år t.o.m bussar fyllda med besökare. Samtidigt som det avslutar sommarsäsongen i skärgården så startar det Skärgårdens höst.

Skarifest4
Sattmarks rökeris F:ma Heikki Eskelinen sålde slut på sina prisbelönta fiskprodukter på bara några timmar. FOTO: Jarina Leskinen

Vimmel på Öppna Gårdar

På söndagen fortsatte vimlet på de öppna gårdarna. På Wattkast har tre gårdar slagit samman sina styrkor och ordnar gemensam ”Öppna gårdar” , som cirkulerar mellan gårdarna. Ett mycket lyckat koncept. Tillsammans blir det så mycket mera. Redan vid öppningen kl.10 stod många bilar parkerade och mera rullade det in. Parkeringsövervakaren var fullt sysselsatt och bilarna i ordnade rader.

– Mycket lyckat med gäster från hela skärgården, Pargas, Tammerfors och Sverige och en gäst sa dagen efter i butiken att hon fick Ålands skördemarknadsfeeling, berättar äppelodlaren Annika Holmén på Överstu gård.

– Jag tror att antalet besökare i år var rekord här på Västeräng. Till gården kom ganska många unika besökare, som aldrig varit här förr, både Nagubor och längre ifrån. Att ta sej ut hit till Ytterholm är inget man gör sådär huxflux, så jag är mycket imponerad över att alla hittade, säger Charlotta Björklöf på Västeräng, som deltog i både marknaden och öppna gårdar.

Skärgårdens skördefest arrangeras varje år, det tredje veckoslutet i september, av turismenheten i Pargas stad i samarbete med projekt KulTa (Kosthåll med konsumenten i fokus).

Skarifest2
Fjolårets värdpar för Wattkastgårdarna, Nystus Thomas Johansson och Johanna Franzén grillar korv av Wattkastnötkött till hungriga besökare. Nystu hade också vackra fårskinn och hönsägg till salu. FOTO: Aarón Blanco Tejedor/Ubuntu Productions