Dsc 3884
Med ett 20-tal veterantraktorer i huvudrollen plöjdes åtta hektar åkermark upp i Övermalax i vackert väder under höstplöjningsdagen den 19 september.
Jordbruk Livet på landet

Ett 20-tal veterantraktorer
skötte höstplöjningen i Malax

Höstplöjningsdagen i Malax har etablerats som en stabil och återkommande landsbygdstradition. Årets upplaga genomfördes i soliga och blåsiga förhållanden i åkermiljö i Övermalax.

Veterantraktorer av olika modeller tuffade fram längs åkerkanterna på höstplöjningsdagen den 19 september. Ibland skilt för sig, ibland i rätt långa karavaner. Och på ett klart nostalgiframkallande sätt.

– Totalt plöjs åtta hektar åkermark upp, sade Håkan Stenfors från Malax veterantraktorförening.

– Ett 20-tal veterantraktorer deltar. Det är vi helt nöjda med. 5-6 potentiella deltagare föll bort idag på grund av aktuella tröskningsarbeten. Överlag handlar det om traktorförare som har varit med tidigare, sade Stenfors.

Dsc 3883
Att höstplöjningsdagen kunde genomföras är en tröst med tanke på att veterantraktordagen 2020 blev inställd. Antalet besökare är dock något lägre i år, säger Håkan Stenfors, ordförande för Malax veterantraktorförening.

Lite färre besökare

Årets veterantraktordag – ett stort evenemang i Malax nuförtiden – blev tyvärr inställd på grund av coronapandemin. Att höstplöjningsdagen kunde genomföras var därför en tröst för veterantraktorföreningen.

Samtidigt fanns det givetvis handtvättningsmöjligheter och avståndsrekommendationer att beakta också i de öppna åkerlandskapen i Övermalax.

– Antalet besökare verkar vara lite lägre i år. Jag skulle uppskatta att cirka 300 personer sluter upp. Vanligtvis brukar tillställningen locka 300-450 åskådare.

Det var trettonde gången som det ställdes till med höstplöjningsdag i Malax veterantraktorförenings regi.

– Vi har ingen anmälningsplikt. Hittills har vi haft mellan 12 och 29 veterantraktorer på plöjningsdagarna. Förutom från värdorten brukar vi ha deltagare bland annat från Solf, Pörtom och Övermark, sade Håkan Stenfors.

Dsc 3891
Kurikkabon Jari Kupiainen plöjer med traditionell hästkraft. Han har sju FM-segrar på sin meritlista. Här ses han med sina hästar Taavetin Taava och Hovingatar.

Åkerplöjning med äkta hästkraft

En plöjare som stack ut i den maskindominerade och bullriga miljön var Kurikkabon Jari Kupiainen som medverkade med sina hästar Taavetin Taava och Hovingatar.

Kupiainen inriktar sig på traditionell åkerplöjning med äkta hästkraft. Han har skördat fina nationella framgångar inom sin nisch under årens lopp.

– I år har vi deltagit och vunnit i finska mästerskapen i hästplöjning i Euraåminne (Eurajoki). Sammanlagt har det blivit sju FM-segrar med Taavetin Taava.

– Det handlar om att åka till ett fåtal händelser per år. Höstplöjningsdagen i Malax är bekant för oss. Vi har varit här flera gånger tidigare.

– Nu börjar dock hästen vara på den äldre sidan med sina 25 år. Hovingatar är i sin tur klart yngre med sina 16 år, säger Kupiainen.