Dif Xq5 Bwaaa2 Af U
I USA är växtförädling med hjälp av gensaxen redan vardag. EU förbjuder tekniken, men den gröna given kan tvinga fram en förändring. FOTO: Corteva Agriscience
Jordbruk EU

Gröna politiker är redo
att diskutera gensaxen

Den gröna rörelsen har hittills konsekvent avvisat alla slag av genteknik inom jordbruket. En grupp gröna politiker i Tyskland antyder nu en förestående attitydförändring. EU:s gröna giv är inte möjlig utan gensaxen, heter det i ett nytt dokument.

Dokumentet har undertecknats av 22 gröna politiker i centrala positioner i samhället, den tyska politiken och EU-parlamentet. Undertecknarna efterlyser en attitydförändring gentemot genteknik inom växtförädlingen.

Om vi inte själva tar en konstruktiv diskussion om gensaxens chanser och möjligheter inom jordbruket, kommer någon annan att ta initiativet i framtiden, varnar de gröna debattörerna.

Ett par regionala ungdomsorganisationer inom det gröna partiet i Tyskland efterlyste redan förra hösten en modernare inställning. De uppmanar partiet att fokusera på gensaxens chanser i stället för att blint stirra på riskerna.

Verktyg för EU:s gröna giv

Den senaste påstöten aktualiseras av klimatdebatten och EU-kommissionens nya giv för ett grönare jordbruk. Den centrala innebörden är att jordbruket inte klarar sina åtaganden för ett bättre klimat utan nya verktyg.

Fram till 2030 ska insatsen av kemiska pesticider sänkas med 50 procent. Användningen av gödselmedel ska minska med 20 procent. Utsläppen av näringsämnen, framför allt kväve och fosfor, ska ned med 50 procent.

Många frågar sig hur det ska gå till. FN:s klimatpanel efterlyser en så kallad uthållig intensifiering som vägledning för det globala jordbruket. Växtförädlingen tilldelas en nyckelroll i sammanhanget.

Den nuvarande innovationstakten är otillräcklig, understryker skribenterna. En återgång till alternativa odlingsmetoder räcker inte för att trygga ett jordbruk som förväntas producera livsmedel för en växande befolkning.

Nya gentekniska metoder, i synnerhet gensaxen Crispr-Cas, kan däremot bidra till att förädla fram härdigare växtsorter som skonar jordbruksmarken. De ska klara en sänkt insats av växtskyddsmedel.

EU:s ständiga hänvisning till försiktighetsprincipen är inte längre tidsenlig. De nyaste biotekniska metoderna är inte farligare än konventionella förädlingsmetoder, framhåller skribenterna.

Kyligt bemötande på ordförandenivå

Genteknik ska inte automatiskt förväxlas med försämrad uthållighet. Gensaxen kan sättas in för att förädla fram odlingsväxter som klarar sig med mindre gödsling. Detta skonar i sin tur jordarna, argumenterar skribenterna.

De nya metoderna är snabba och effektiva. Tiden för att ta fram nya växtsorter och därmed ett uthålligare jordbruk förkortas kännbart. Undertecknarna beklagar att EU-domstolens utslag från 2018 fortfarande förhindrar en vettig användning av gensaxen.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner välkomnar det gröna initiativet. Hon hoppas på en större beredskap hos de gröna för lansering av nya växtförädlingsmetoder i EU. Det är inte vettigt att förbjuda ny teknik på ideologiska grunder, tillägger hon.

Inom EU-parlamentets gröna grupp är mottagandet däremot förhållandevis kyligt. Enligt den jordbrukspolitiska talesmannen, tysken Martin Häusling, är initiativet bara en del av den interna, rutinmässiga diskussionen.

På intet sätt ska dokumentet tolkas som ett omtänkande med avseende på varken försiktighetsprincipen eller EU-domstolens utslag om grön genteknik. Det handlar helt enkelt om ett av många bidrag till debatten inom partiet.

En majoritet av de gröna kräver också i fortsättningen en sträng reglering och produktmärkning för den nya nya gentekniken. Regleringen tryggar skydd och valfrihet för såväl konsumenter som bönder, fastställer Häusling.