Jd 7 R 8 R 1 B Webben
7R330, den största modellen i serien, har det fördelaktiga vikt/effektförhållandet på trettio kilogram per hektar som ger en förstärkt positiv effekt på prestanda, acceleration och bränsleförbrukning. Kunder kan välja mellan en steglös AutoPowr-växellåda och en e23 PowerShift-växellåda.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Gott om kraft, rörlighet
och intelligens

Perfekt effekt/viktförhållande och med två transmissionsalternativ är John Deeres nya 7R-serie en praktisk och effektiv maskin. För de lantbruk och maskinstationer som behöver ännu mer effekt finns nya 8R.

John Deere erbjuder en ny generation 7R-traktorer. Den största i serien, 7R 330, har en maximal motoreffekt på 363 hästkrafter och 373 hästkrafter med IPM, Intelligent Power Management. Det är sex nya modeller, som alla är utrustade med en nydesignad hytt med många egenskaper, först och främst CommandPRO joysticken, som vi känner från 6R-serien.

Både lantbrukare och maskinstationer som är måna om att hålla så låga driftkostnader som möjligt kommer att få stora fördelar av de nya traktorernas beprövade bränsleeffektivitet. 7R-serien har bevisat sin ekonomiska effektivitet i DLG-tester och genom de många användare som deltar i John Deeres bränslegarantiprogram.

Denna effektivitet gäller även 7R 330, den största modellen, där det fördelaktiga vikt/effektförhållandet på endast trettio kilogram per hästkraft ger en positiv effekt vad gäller prestanda, acceleration och bränsleförbrukning.

Kunder kan välja mellan en steglös AutoPowr-växellåda eller en e23 PowerShift-växellåda. Båda är lämpliga för många varierande transportuppdrag eller kraftuttagsarbeten som gödselspridning, sådd, pressning eller slåtterkrossning. Med EZ-viktbelastning, ett tillval, kan maskinerna också viktbelastas direkt från hytten på bara några sekunder, bra vid tyngre jordbearbetning.

Många förare kan ha nytta av den nya CommandPRO joysticken, som nu finns tillgänglig för alla 7R-traktorer med AutoPowr-växellåda. CommandPRO-joysticken introducerades först på 6R-traktorerna, och visade snabbt sitt värde i praktiken, tack vare utmärkt ergonomi och enkel konfigurering.

Jd 7 R 8 R 2 Webben
LED-belysningen, som redan tidigare var normgivande för 360 graders runtomsikt, har gjorts drygt sextio procent starkare. Andra hyttförbättringar, som kommit till efter önskemål från kunder, inkluderar en bredare dörr med lägre placerade handtag, samt självavstängande körriktningsvisare.

Avancerat förarsäte

Traktorn har även en helt nydesignad hytt. Den största förändringen är ett mycket avancerat förarsäte. Det finns tillgängligt med perforerat läder, sätesuppvärmning, aktiv luftcirkulation, massagefunktion med två zoner och olika elektriska och pneumatiska justeringsmöjligheter. Dessutom har fjädringen i det prisbelönta Active Seat II, det aktiva förarsätet, förbättrats för en ännu bättre respons och ökat skydd mot vibrationer jämfört med den första versionen av sätet.

LED-belysningen, som redan tidigare gav 360 graders runtomsikt, har gjorts drygt sextio procent starkare vilket innebär förbättrad sikt på natten. Det integrerade kylskåpet är nu dubbelt så stort och rymmer elva liter för att ge gott om utrymme för mat och dryck under de allra längsta arbetsdagarna.

Den som önskar få en musikupplevelse eller lyssna på nyheter med högsta ljudkvalitet kan njuta av den nya radion med sjutton centimeters DAB+ pekskärm. Ljudet kommer från ett 6.1 Surround Sound ljudsystem med subwoofer.

Andra hyttförbättringar, som kommit till efter önskemål från kunder, inkluderar en bredare dörr med lägre placerade handtag, samt självavstängande körriktningsvisare. Förutom allt detta har luftkonditioneringssystemet fått en ny placering under hytten. Detta frigör inte bara utrymme på höjden, utan minskar också ljudnivån i hytten ytterligare, trots att både kylnings- och värmekapaciteten nästan fördubblats.

Vidareutvecklad teknik

Modern teknik används även i det vidareutvecklade AutoTrac-systemet, inklusive integrerad StarFire 6000-positionsmottagare, även det ett tillval. Trådlös dataöverföring mellan traktorn och informationscentralen medföljer kostnadsfritt i fem år. Fältgränser, referenslinjer och inställningsdata, liksom odlingsplanering och dokumentation kan allt hanteras snabbt och säkert via denna webbaserade plattform.

En praktisk och tidsbesparande funktion är systemet för automatiska inställningar. Det heter AutoSetup och gör det möjligt att ladda ner alla fält-, maskin- och redskapsdata som krävs för enskilda jobb direkt till traktorn. Detta förenklar processen betydligt och innebär att traktorn är klar att användas mycket snabbare på fältet, medan man undanröjer risken för felaktiga inställningar.

Med JDLink kan traktorn, med kundens samtycke, fjärrövervakas för att säkra att den aktiva körtiden maximeras. Kunden kan ge sitt samtycke till Expert Alerts varningsmeddelanden, vilket innebär att man kan upptäcka potentiella maskinskador och vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för eller helt undvika kostsamma reparationer.

Jd 7 R 8 R 3 Webben
Nya 8R-serien från John Deere finns med tre olika växellådor, 16/5 PowerShift, som nu finns tillgänglig ända upp till 8R 340, den moderna e23-växellådan med effektivitetshanterare samt den steglösa AutoPowr-växellådan.

8R ger ännu mer kraft

För de lantbruk och maskinstationer som behöver ännu mer kraft finns nya 8R från John Deere. 8R är en traktorserie där kunden kan välja mellan hjul och band.

John Deere är den första tillverkaren av lantbruksmaskiner som producerar en serie standardtraktorer med tre olika drivningar. Den nya serien innehåller 8R-hjultraktorer, 8RT-tvåbandsmodeller samt helt nya 8RX med fyra band. Totalt är det femton olika modeller som utrustats med en mängd finesser som tidigare varit ovanliga i traktorer, samt även i dessa en CommandPRO joystick som tillval. Traktorernas karakteristiska yttre har utformats i samarbete med experter från BMW Designworks i Kalifornien.

I utvecklingsarbetet har minskad jordpackning legat i fokus. Ingen annan traktor i den här klassen åstadkommer därför så liten jordpackning, något som kombineras med en transportbredd på mindre än tre meter och en transporthastighet på fyrtio kilometer i timmen. Traktorn är lätt att manövrera medan risken för jordvallning vid vändning minimeras.

Jämfört med de tvåbandssystem som är normalt i branschen, är 8RX-traktorerna betydligt stabilare på sidolut och presterar mycket bra i mer utmanande jordförhållanden på grund av dess goda förmåga till självrensning. Banden finns tillgängliga i bredder från 410 till 760 millimeter, vilket kan ge ett totalt avtryck på över 4,5 kvadratmeter, totalyta för fyra band.

Ökad effekt

John Deere har även ökat den redan sedan tidigare stora motoreffekten på 8RT-serien med fyrtio hästkrafter. De nya 8R-traktorerna är fortfarande utrustade med de beprövade nioliters John Deere PowerTech PVS- och PSS-motorerna. Bland andra helt nya egenskaper finns en Visco-kylarfläkt, medan motorns kylsystem fått en ny främre placering. Tack vare det nya utförandet och mindre värmeexponering har det också blivit möjligt att ytterligare minska kostnaderna för motorslitage och underhåll.

Tillgängliga växellådor är 16/5 PowerShift växellådan, som nu finns tillgänglig ända upp till 8R 340, den moderna e23 växellådan med effektivitetshanterare och den steglösa AutoPowr växellådan. Bakbromsarna har förstärkts kraftigt, så att det inte längre är nödvändigt med frambromsar, inte ens vid 50 km/h, även om extra frambromsar fortfarande kan beställas. 8R-traktorerna finns nu även tillgängliga med 1500-seriens framaxel, ett tillval, som konstruerats för specialtillämpningar och är efterfrågad på diverse marknader i hela världen.

Hytten är helt ny och exakt den samma och med samma funktioner och utrustning som i nya 7R-serien. 

Även elektronik som autostyrning, samlande av kördata med mera följer samma teknik som i 7R-serien.

Läs också: Jätteanläggning för traktorer
Jd 7 R 8 R 4 Webben
John Deere 8R finns även med band.