Nht5140 Dc 1 Webben
Frontlastararbete är perfekt med New Holland T5.140 Dynamic Command då det räcker att trampa på bromsen för att traktorn ska stå stilla.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Effektiv och lättkörd traktor

Med en transmission som är lika enkel och bekväm att köra som en steglös är nya New Holland T5.140 Dynamic Command en intressant traktor. Bränsleförbrukningen och effektförlusten är nämligen mindre jämfört med den steglösa lådan i samma traktor.

Transmissionen Dynamic Command består av tre grupper och åtta powershiftsteg. Allt växlas under belastning med två knappar i körspaken, upp eller ner. Det är bara att stega och överlappningen mellan grupperna hanterar transmissionen själv så det blir mjukt.

Om föraren så önskar kan en knapp med symbol för automatik tryckas in och sedan är det bara att trampa på gasen eller reglera farten med körspaken från noll till fyrtio kilometer i timmen. När högsta växeln, C8 nåtts i transport och traktorn nått toppfarten sjunker varvtalet till cirka 1.700 varv per minut, precis som i en steglös låda. Det sparar diesel och minskar ljudnivån.

Serviceintervall för oljebyte i motorn är 600 timmar.

Nht5140 Dc 5 Webben
I år vidareutvecklas den kopplingsfria fram/backen så föraren kan välja hur aggressivt växlingen ska ske.

Noll är visserligen en sanning med modifikation. När växel läggs i och frikopplingen släpps börjar traktorn dra, en steglös låda håller traktorn stilla till dess föraren antingen trampar på gasen eller ger utslag med körspaken.

Däremot kan traktorn hållas stilla med enbart bromspedalen. Det är praktiskt vid lastarbete eller då redskap ska kopplas.

Vi testar traktorn i transport och med frontlastare och upplever den stark, smidig och lätt att köra. Som ny förare behövs inte mycket instruktion för att komma igång och det är självklart vad alla reglage och spakar används till.

Nht5140 Dc 3 Webben
Framaxelfjädring finns som tillval. Har traktorn frontlyft klarar denna 2.210 kilogram.

Traktorn väger cirka fem ton och har en bra viktfördelning och lagom lång hjulbas för att gå jämnt och samtidigt vara smidig.

Den fyrcylindriga motorn uppfyller avgaskrav steg V och är tillverkad av Fiat Powertrain i italienska Turin. Själva traktorn byggs i CNH:s fabrik i italienska Jesi medan transmissionen kommer från företagets anläggning i Modena.

Hydrauliken är bra i traktorn och som kund kan man välja mellan mekaniska spakar ute till höger eller elvippor i höger armstöd. Tycker man inte att åttio liter per minut räcker till finns en större pump som ger 110 liter per minut.

Nht5140 Dc 2 Webben
Dörren är stor och insteget perfekt.

New Holland T5.140 Dynamic Control

Motor: Fyrcylindrig FPT på 4,5 liter och 103 kilowatt (140 hästkrafter) maxeffekt och max vridmoment 630 newtonmeter vid 1.300 varv per minut
Transmission: Semipowershift med 24 växlar fram/back
Däck: 480/65R28 fram och 600/65R38 bak
Bränsletank: 180 liter
Lyftkapacitet: 5.500 kilogram
Max hydraulflöde: 80 liter per minut
Max hydraultryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 2/4 dubbelverkande uttag
Vikt: 5.865 kilogram (utan vikter)
Kraftuttag: 540, 540E, 1.000 och 1.000E

Utrustning:

Luftkonditionering
Passagerarsäte
Hydraulisk släpvagnsbroms
Luftfjädrad förarstol
Säkerhetsbälte förare
Säkerhetsbälte passagerare
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok
Framaxelfjädring