Massey Ferguson 74612489 974533702895801 2138716919669194752 O
Massey Ferguson presenterade ett framtidsorienterat traktorkoncept med en styrhytt som närmast påminner om ett rymdskepp. FOTO: Massey Ferguson
Jordbruk Maskin & teknik

Futuristiska traktorkoncept
förevisades på Agritechnica

På årets Agritechnica i tyska Hannover kunde besökarna bekanta sig med det mesta inom dagens avancerade jordbruksteknik. Några tillverkare valde att presentera sina tekniska visioner för framtiden.

Robotar som rensar ogräs, drönare, sensorer och konstgjord intelligens hade sin givna plats på den stora mässan, som väntas locka 450.000 besökare. Precisionsfarmning och navigering per satellit kan också hjälpa bonden att optimera skörden.

Massey Ferguson och österrikiska Steyr hade valt att ställa ut sina koncept till framtidens traktor. Exemplen visar vad de nya generationernas traktorer kan prestera om dagens teknik utnyttjas fullt ut.

Joystick ersätter ratten

Massey Ferguson visade upp sitt ”MF Next” -traktorkoncept som är utlagt på att underlätta samarbetet mellan människa och maskin. Nästa generation av traktorer ska arbeta intuitivt och effektivt på åkern med hjälp av en stor portion automation.

Sensorer och kameror skannar marken och grödan i realtid, känner av fukt och näringstillstånd på åkern. Hastighet och inställningar matchas till de rådande förhållandena på skiftet som bearbetas.

En ratt i ordets traditionella bemärkelse saknas i MF-traktorn. Maskinen manövreras med två joystick, den ena för styrningen, den andra för transmissionen. Det går också att välja helautomatisk drift.

Tre bildskärmar övervakar inställningen av alla funktioner. Data om det utförda arbetet överförs direkt till gårdsdatorn. Rapporter om eventuella felfunktioner sänds direkt till återförsäljarens kundtjänst, som kan häva problemen digitalt.

Lufttrycket i däcken från Trelleborg kan regleras centralt från hytten på basen av en programvara som ändrar trycket enligt den rådande belastningen. Däcken är kolfria och därför helvita till färgen.

Steyr 1B3A0971
Steyr visade upp en studie för framtidens mångsidiga hybridtraktor. FOTO: Steyr

Emissionsfri och ljudlös

Österrikiska Steyr går en annan väg och presenterar ett miljövänligt, men effektivt traktorkoncept som baserar sig på hybriddrift. Framdrivningen baserar sig på dieselmotor, generator, batteri och flera elmotorer.

Var och en av elmotorerna kan styras individuellt och levererar energi till det hjul som för ögonblicket behöver den största dragkraften. En så kallad eTorque-Boost fördelar steglöst kraften från ett centralt batteri.

Systemet för smart allhjulsdrift fördelar dragkraften optimalt för alla förhållanden och körunderlag. De fyra navmotorerna kan antingen drivas med energi från batteriet eller generatorn. Mekanisk och hydraulisk kraftöverföring är därmed överflödig.

I ren eldrift är traktorn emissionsfri och praktiskt taget ljudlös. Den kan med fördel också användas inomhus, till exempel i djurstall eller växthus. Traktorn styr med alla hjul och är därför synnerligen lättmanövrerad.

Kraftuttaget arbetar med variabla varvtal och kan reverseras. Elektriska redskap kan kopplas till traktorn via anslutningar med 700V och 48V. Systemet återvinner också energi vid inbromsning eller nedförsbackar.

Enligt Steyr är konceptet en studie som visar på de chanser som dagens tekniska lösningar kan erbjuda jordbruket. De olika komponenterna ska helt enkelt förenas på ett nytt och riktigt sätt. Resultatet är bättre komfort, effektivitet och hållbarhet.