Grimme 1 Webben
Nya Evo finns i fyra modeller och ersätter SE-modellerna.
Jordbruk Maskin & teknik

Stor efterfråga på
potatismaskiner

På Grimme Skandinavien har man i år sålt så många maskiner det går att få fram från fabriken i Tyskland. Nya tvåradiga Evo har tagits emot fint på marknaden.

Efterfrågan på maskiner till potatisodling har varit stor. På Grimme Skandinavien har man i år känt av ett behov hos kunderna av samtliga maskintyper. Det är kupar, stensträngläggare, sättare och upptagare.

Nya Evo, som ersätter SE-modellerna, har snabbt blivit populär sedan den introducerades den första januari i år. Det är en tvåradig maskin i tre storlekar, Evo 260, Evo 280 och Evo 290. Den senare finns även i utförandet AirSep, det vill säga med frånskiljning med luft.

Evo har flera fördelar, bland annat ett intag och en första matta som fungerar lika bra i potatis som i lök och morötter.

Grimme 4 Webben
Grimme Skandinavien har numera en ny partner, Tolsma, vad gäller ventilations- och kylsystem för lagerhus. Tolsma är marknadsledare för ventilation och kylning av lager för lök, potatis och morötter. Tolsma har tillverkning i Nederländerna.

Potatisupptagarna från Grimme har i dag en kontaktbox monterad på draget. Denna kommunicerar med internet och all information från maskinen skickas till en databas.

På så vis kan Grimmes tekniker och ingenjörer följa varje enskild maskin, hur den körs och vilka inställningar som är aktuella. Det ger en säkerhet för lantbrukaren, som kan få hjälp med inställningar och information om eventuell service i god tid.

Heine Hylleberg, marknadschef på Grimme Skandinavien, berättar att de redan sålt fem strängläggare inför säsongen 2020 och är även övertygade om att nya Evo kommer att tas emot väl på marknaden.

Grimme Skandinavien firar hundra år i år och hade en tillställning med anledning av det vid sin anläggning i danska Rödkærsbro i somras. Som en del i jubileet har Grimme en kampanj som löper under hela 2019. Alla kunder som köper en ny maskin från Grimme för ett bruttopris på minst 40.000 euro + moms erhåller en gratis resa till Grimmes fabrik i Idaho, USA. Denna resa går av stapeln i juni 2020.

Grimme 2 Webben
Cirka 1.000 lantbrukare var med och firade hundra år med Hylleberg/Grimme Skandinavien den trettonde juni.
Grimme 3 Webben
År 1969 var sista året som danska Hylleberg tillverkade egna potatismaskiner och efter det blev företaget i stället importör av tyska Grimme. I dag representerar man Grimme i Sverige, Norge, Finland och Danmark och företaget heter numera Grimme Skandinavien.