323130545 535985768484317 8051611154527934620 N
Tiderna har blivit sämre. Dagens konsumenter har inte råd att köpa dyrare ekoprodukter i samma utsträckning som förr. FOTO: Biocoop
Jordbruk EU

Franska ekobönder
har hamnat i svår kris

I Frankrike har den ekologiska matproduktionen hamnat i allvarliga svårigheter. Ekologiska livsmedel är omtyckta, men nu hotar ett överutbud och låga priser. Producenterna tjänar för litet och har hamnat i knipa.

Sektorn för ekologiska livsmedel behandlas med högaktning och respekt. Den ekologiska produktionen skonar resurser och begränsar skadliga utsläpp i miljön. I gengäld är det legitimt att producenten tar ut ett högre pris.

Principen är ädel och fungerar kanske bra i goda tider. Om det börjar krisa och tiderna blir sämre, naggas ädelmodet lätt i kanten. I de europeiska städerna har konsumtionen av ekologiska produkter märkbart avtagit.

Högkonjunkturen för ekologiska livsmedel och andra produkter har avstannat. Energikostnaderna stiger i höjden och plånboken blir tunnare. Då blir konsumenten tvungen att spara och gnida. Ingenting är som förr.

Efterfrågan minskar

Enligt de senaste marknadsanalyserna har efterfrågan på ekologiska livsmedel börjat krympa, för första gången i sin historia. Fenomenet noterades också nyligen i samband med den ekologiska mässan Biofach i Nürnberg.

Det ekologiska jordbruket riskerar så att säga att bli ett offer för sin egen framgång. Sektorn har vuxit snabbt och kraftigt de senaste åren. Ekologisk mat produceras i överflöd och har i praktiken blivit en standard, åtminstone för medelklassen.

I Tyskland klagar ekobönder och naturkostbutiker över ett förändrat konsumtionsmönster. Stamkunderna snålar med kostnaderna för sina inköp medan nya kunder uteblir. Inköpen av dagligvaror flyttas till lågprisbutikerna. Ekologi blir lyx.

I Frankrike, där smaklig mat av hög kvalitet traditionellt har ett tungt mervärde, spetsar situationen till sig ännu mer. De franska konsumenterna har börjat spara på allvar med anledning av de stigande matpriserna.

Efterfrågan på ekologiska produkter har minskat märkbart den senaste tiden. Organisationen FNAB – Fédération Nationale d'Agriculture Biologique – en paraplyorganisation för det ekologiska jordbruket, slår larm.

Enligt siffror från den ekologiska organisationen Agence Bio vände trenden på den franska ekologiska marknaden redan 2021, då marknaden backade med 1,3 procent. En fortsatt nedgång väntas för 2022, fastän siffrorna ännu inte är färdiga.

Överutbud hotar

Den ekologiska odlingsarealen i Frankrike fortsätter att öka och utgör redan 10,8 procent av totalarealen. De ekologiska jordbruken blir snabbt fler och Frankrike är redan den största ekologiska mjölkproducenten i EU.

Detta är redan problematiskt för de stora mejerierna. Enligt den tyska jordbrukssajten AgrarHeute har ledande mejerier som Lactalis och Sodiaal börjat blanda den ekologiska mjölken med konventionell mjölk. På annat sätt kan mjölken inte marknadsföras.

Den ekologiska sektorn lider plötsligt av ett veritabelt överutbud. Konsumenten ser sig tvungen att spara. Då förvandlas högvärdiga, ekologiska produkter lätt till lyxvaror som går att undvara. Till och med lågprisbutiken erbjuder ett hyfsat urval.

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne vill nu hjälpa de ekologiska producenterna med ett löfte om statligt stöd. Regeringen vill i praktiken etablera en stödfond för ekologiska gårdar som hamnar i riskzonen.

Dessutom ska en arbetsgrupp inrättas med syftet att öka andelen ekologiska produkter i storkök med 20 procent. Regeringen vill också höja anslagen för en ekologisk fond och stöda den ekologiska marknaden på ett framtidsorienterat sätt.

Experter uppskattar att 40 procent av den ekologiska mjölken i Frankrike inte kan marknadsföras som sådan. Mejerierna har till och med börjat betala lägre priser för ekomjölk för att bromsa övergången till ekoproduktion.