Lpx 145538
Det är höst i Europa och fågelinfluensan sprider sig till nya områden. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Fågelinfluensan breder ut sig i EU

Sedan medlet av oktober ökar rapporterna om fågelinfluensa hos vilda fåglar i Europa. Detta kan betraktas som ett förebud för en svår epidemi under de kommande veckorna och månaderna, befarar tyska veterinärer.

Den gångna säsongen mellan oktober 2020 och september 2021 konstaterades 1.389 utbrott på fjäderfä och andra fåglar i fångenskap i Europa. Dessutom gjordes 2.373 fynd av högpatogen fågelinfluensa hos vilda fåglar.

Mycket tyder på en snar ny våg av fågelinfluensa i västra och norra Europa. De första anmälningarna om smittad tamfågel började senaste vecka strömma in från Polen, Danmark och Nederländerna.

I Tyskland måste smittade bestånd redan avlivas. De ansvariga myndigheterna i delstaten Brandenburg i nordöstra Tyskland bekräftade nyligen två fall av fågelinfluensa av typen H5N1 i ett tamfågelbestånd i regionen Spree-Neisse.

Det ansvariga ministeriet i Brandenburg uttrycker oro över fallen, eftersom smittan har slagit till hos tamfåglar i ett ovanligt tidigt skede. Inga rapporter om smittade vilda fåglar har ännu lämnats in.

Danmark vidtar åtgärder

Tyska veterinärer vädjar till uppfödarna att i god tid införa alla tänkbara säkerhetsåtgärder. Tamfågelbestånden borde i mån av möjlighet isoleras i preventivt syfte. De nyaste fallen befaras vara upptakten till en större epidemi.

I slutet av oktober upptäcktes högpatogen fågelinfluensa i ett danskt tamfågelbestånd. Enligt veterinärmyndigheterna handlar det om en större kalkongård med omkring 28.000 djur i Slagelse i västra Själland.

Endast två dagar senare påträffades ett nytt fall av fågelinfluensa på en annan gård i närheten. I Danmark registrerades ett tidigare fall av fågelinfluensa redan den sjätte juli. Sedan september har dessutom ett femtiotal smittade vilda fåglar registrerats.

I Polen fastställdes senaste vecka två fall av fågelinfluensa i tamfågelbestånd. Enligt myndigheterna handlar det om stora kalkonfarmer med 81.000 respektive 62.500 djur i landskapet Masowien som omgärdar huvudstaden Warszawa.

I en tidigare våg i augusti påträffades fågelinfluensa hos tamfåglar i samma område. Under detta år har sammanlagt 341 fall av fågelinfluensa hittills registrerats i landet men myndigheterna befarar nya fall.

Skärpt säkerhet i Nederländerna

I Nederländerna har situationen spetsat till sig den senaste tiden. Enligt jordbruksministeriet i Haag påträffades nyligen smitta i fyra nya hönsbestånd, varav två gårdar med hobbyuppfödning.

Mer än 127.000 djur måste i preventivt syfte avlivas i ett så kallat hönsbatteri. Den nederländska producentorganisationen LTO uppmanar sina medlemmar att iaktta noggranna säkerhetsföreskrifter i det allvarliga läget.

Enligt LTO gäller detta särskilt alla skeden av djurtransporter. Personalen måste ovillkorligen använda engångsoveraller och duscha både före och efter lastning och lossning av transportfordonen.

I Frankrike förbereder sig gårdarna för fågelinfluensa och räknar med en snabb spridning. Enligt jordbruksministeriet är risken ytterst hög att smitta bryter ut. Stallplikt råder redan i alla professionella höns- och kalkongårdar.

Privata fågelbestånd måste avskärmas med nät som skyddar mot kontakt med vilda fåglar. I de mest utsatta riskområdena har planerade mässor och utställningar inhiberats. Reglerna för fågeltransporter har skärpts.

Det franska jordbruksministeriet har denna höst fått in fyra anmälningar om fågelinfluensa. Av dem har tre fall noterats i små, privata bestånd. I Italien har sex utbrott av fågelinfluensa rapporterats i en kalkongård i provinsen Verona.