202051510 1295106947553847 6901623342186240032 N
Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger och lantrådet Hans Seitinger i den österrikiska provinsen Steiermark går ut med häftig kritik mot EU:s skogsstrategi. FOTO: Land Steiermark
Skogsbruk EU

EU:s skogsplaner stöter
på patrull i Mellaneuropa

De mellaneuropeiska skogsorganisationerna mobiliserar sig gemensamt mot EU-förslaget till en europeisk skogsstrategi. Ett tysk-österrikiskt samarbete avvisar varje försök till en central styrning av skogspolitiken i EU:s medlemsländer.

För ett par veckor sedan enades Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner och hennes österrikiska kollega Elisabeth Köstinger att bestämt avvisa EU-kommissionens skogsplaner. De säger ett klart nej till ”en byråkratisk lövskog från Bryssel”.

Nu fördjupas det tysk-österrikiska motståndet ytterligare på skoglig nivå. Förra veckan möttes representanter för det tyska skogsbruksrådet DFWR, Österrikes lantbrukskammare LKÖ och plattformen Forst Holz Papier (DFP) för att diskutera skogsstrategin.

Organisationerna ska gemensamt jobba för en bestående, decentraliserad skogsmodell utan onödig inblandning av EU-myndigheter. De går emot stela och byråkratiska regler som inte på något sätt gynnar klimatskyddet.

Skogsbruket ska vara nationellt

Det ska också i framtiden vara möjligt att sköta skogarna på det nationella, regionala och lokala planet, säger DFWR-ordföranden Georg Schirmbeck. Därför sätter sig nu tyska och österrikiska organisationer kring samma bord för att handla gemensamt.

Under flera årtionden har vi ständigt anpassat oss efter samhällets behov och vidareutvecklat skogsbruket. Klimatskydd och biodiversitet är inget nytt för oss längre, säger Franz Titschenbacher från Österrikes lantbrukskammare.

De tyska och österrikiska skogsrepresentanterna befarar att den aktuella skogsstrategin ensidigt koncentreras på kolsänkor. Då är risken stor att man missar all den potential som finns i användningen av trä.

Det försvårar en sund och uthållig utveckling av skogen och inte minst chanserna att utnyttja förnybart trä. Organisationernas representanter vädjar därför till politikerna om en skogsmodell som tryggar användningen av regional förnybar trävara.

EU:s skogsstrategi kan bara fungera med praktiskt orienterad fackpersonal. Sådana experter har de bästa förutsättningarna att bistå beslutsfattarna med kunskaper och praktiska åtgärder på såväl nationell som EU-nivå, fastställer organisationerna.

Kritiskt lantråd dömer ut strategin

Lantrådet Hans Seitinger i den skogrika österrikiska provinsen Steiermark ställer sig starkt kritisk till EU-strategin. Han tror inte att åtgärderna förbättrar klimatskyddet. I stället utgör de ett regelrätt hot mot skogsbruket.

Seitinger befarar att skogsägaren kan fråntas rätten av bestämma om avverkningar. Det är inget annat än expropriation av familjegårdar. Sådana massiva ingrepp på egendom måste förhindras, inskärper Seitinger för TV-kanalen ORF.

Denna så kallade skogsstrategi har uppenbarligen utvecklats av byråkrater och lobbyister som aldrig har arbetat i skogen. EU-dokumentet missaktar vetenskapliga rön och förhindrar utnyttjandet av skogarnas klimatskyddspotential, kritiserar Seitinger.

Han hänvisar till hotbilden där EU-kommissionen kan ställa 30 procent av skogarna under skydd. Därav borde minst 10 procent skyddas enligt det strängaste kriteriet och får inte användas för produktion av trävaror.

Seitinger betecknar EU-planerna som komplett orealistiska. Borde jag kanske redan informera skogsindustrierna att de framöver måste skaffa sitt trä i Ryssland i stället för Steiermark, frågar lantrådet retoriskt.