Cara6
Nordic Caraway vann nyligen ett innovationspris för en ny kumminolja. Om produkten, som är tänkt att användas i djurfoder, kan det öka Caraway Finlands behov av kummin.
Jordbruk Marknad

Prisbelönad olja kan öka
efterfrågan på kummin

Nyligen vann Nordic Caraway ett innovationspris för kumminolja som tillsats i djurfoder. Detta användningsområde kan på sikt öka efterfrågan av finsk kummin. Årets skörd av kummin ser ut att bli hyfsad.

– Den formulerade kumminoljan kan bli en stor grej. Den är inte ännu i produktion för försäljning, men arbetet för att vidareutveckla produkten pågår. Om allt går enligt planerna har den nya produkten potential att öka vårt behov av kummin i framtiden, säger Matias Rönnqvist, odlingschef på Caraway Finland i Närpes.

Nordic Caraway, i vilket Caraway Finland är delägare, fick ta emot Agri-Inno-priset på jordbruksmaskinmässan i Helsingfors. Patent på formuleringen har sökts både i Finland och internationellt och slutprodukten är tänkt som en fodertillsats inom fjäderfäsektorn.

– Det som gör kumminoljan intressant är att det har antibakteriella egenskaper och lämpar sig därmed som probiotisk fodertillsats, speciellt i länder som har utmaningar med olika bakteriesjukdomar inom fjäderfäproduktionen. Nu fortsätter utvecklingsarbetet och själv håller jag på att lära mig mera om den här produkten och användningen, säger Rönnqvist.

Svårt förutspå efterfrågan globalt

Utbud och efterfrågan på kummin varierar från år till år. I år odlades kummin på cirka 17.000 hektar i Finland för att jämföra med 2018 då odlingsarealen var 28.000 hektar. En tredjedel av arealen är också det första etableringsåret då kummin inte ger någon skörd.

Vad en eventuell ny produkt av kumminolja kan betyda för kumminarealen kan han inte svara på i det här skedet.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om vilken inverkan den ökade användningen av kumminolja kan ha och vi är klokare om drygt ett år. Eftersom 99 procent av kumminet som odlas i Finland exporteras och vi har cirka en tredjedel av den globala marknaden hänger det också mycket på hur mycket det odlas i andra länder, säger han.

Och fortsätter:

– Här finns många faktorer som påverkar den odlingen, inte minst vetepriset. Är det lågt odlas det mer kummin i konkurrerande länder. Nu är det högt, men det är också gödselpriserna. Så läget globalt är osäkert och svårtolkat.

Något som gör marknaden oroligare nu är hur valutakurser påverkar varandra samt att både transporter har blivit dyrare och tillgången till fraktcontainers har minskat till Amerika.

– Just nu är Indien i ett marknadsläge som drar, medan det är ofördelaktigare att sälja till Amerika. Men vi måste komma ihåg trots det osäkra läget så har vi behov av nysådd varje år då bestånden skall förnyas.

Cara2
Matias Rönnqvist, ny odlingschef på Caraway Finland, inspekterar ett lass med korianderfrön. Vid sidan av kummin har bolaget i Närpes också ett intresse av koriander. Vi vill öka odlingsarealen till tusen hektar, säger han.

Inget starkt samband

Rönnqvist tillträdde tjänsten som odlingschef på Caraway Finland i början av oktober. Tidigare arbetade han många år på Avena Berner med odlingsförsök. Han har också odlat kummin själv sedan år 2004 och medverkat i olika försök med kummin.

– Gödslingsförsöken, som gjorts sedan 2020, visar inte på något starkt samband mellan gödsling och skördenivå med kummin. Samma slutsatser har också LUKE kommit fram till tidigare i sina försök. Andra tillväxtfaktorer påverkar skördebildningen mera för kummin, medan tillfört kväve har betydligt större påverkan för skördenivåerna i stråsäd, säger han.

Därför tror han att det finns kumminodlare som med tanke på de rekordhöga gödselpriserna inte kommer att kvävegödsla alls nästa år.

– Alla måste fatta besluten utgående från kostnaden per kvävekilo som har stigit från cirka 1 euro till cirka 3,5 euro på ett år. Om inte gödseln ökar skörden nämnvärt mycket måste det balanseras mot kostnaden för att tillföra den. Den ekvationen gäller egentligen för alla odlare oavsett vilka grödor som odlas nästa år. Många blir tvungna att ställa sig frågan om skördeökningen som gödseln ger betalar sig tillbaka. Användningen av gödsel kommer helt säkert att minska nästa år, säger Rönnqvist.

Rådet han ger till kumminodlare är att göra en djupare analys av skiftets mullhalt.

– Ju högre mullhalt desto mindre behov av kvävegödsling. Här gäller det att tänka kritiskt om man vill spara in på kostnaderna nästa år, men gör nollrutor och maxrutor för att se eventuella skillnader i kumminets utvecklingen på dina egna åkrar.

Vill öka arealen av koriander

Förutom kummin har Caraway Finland också kontraktsproduktion av koriander. Även på den sidan destilleras en eterisk korianderolja som fått gott omdöme av kunderna. Det betyder att man vill utöka arealen av koriander nästa år.

– Vi siktar på att ha kontraktsodling på tusen hektar till nästa sommar. I år har vi också fått in ekologisk koriander. Kvaliteten har varit god och skördenivåerna bra. Så om det finns intresse tar vi gärna emot förfrågningar av intresserade som vill pröva på koriander.

Koriander är en ettårig växt som kan odlas som rent bestånd eller att ha som skydds- och avsalugröda när kummin sås in.

– Så har jag gjort för att få ett kassaflöde eftersom kummin inte ger någon skörd första året. Det finns olika kombinationer med skyddsgrödor, men koriander passar mig bäst här i Höstves där vi har mullrika jordar, säger Rönnqvist.