Jordbruk EU Marknad

EU vill ha bättre koll på Europas vildsvin

EU utvecklar strategier för hantering av vildsvin i olika stadier av en eventuell svinpestepidemi. Målet är enhetliga anvisningar om hur länderna bäst borde gå tillväga för att förhindra en spridning av smittan.

En grupp veterinärer och andra experter har under våren försökt kartlägga vildsvinspopulationens täthet möjligast noga i olika länder. Information och kunskap om vildsvinens rörelser är viktig för att kunna vidta effektiva åtgärder.

En av strategierna är, inte överraskande, att skjuta vildsvin och se till att de inte utfodras. Lokalbefolkningen och jägare ska uppmärksamma myndigheterna på döda vildsvin i naturen. Det vore viktigt att skapa en större medvetenhet om problemet i samhället.

Experterna har avstått från att definera gränsvärden som fastställer när en vildsvinspopulation blir ”farlig” med avseende på smitta. Veterinärerna konstaterar att afrikansk svinpest kan uppträda överallt där det finns vildsvin, också i små mängder.

Rapporten understryker att metoderna för bokföring av vildsvin borde harmoniseras i EU för att underlätta jämförelser av data. För ändamålet lanserar livsmedelsmyndigheten Efsa ett sexårigt projekt som går under namnet Enetwild.

Den mest eleganta lösningen på svinpestproblemet vore ett vaccin. Forskare på många håll försöker utveckla vaccin mot afrikansk svinpest men det är ett tålamodsprövande jobb. Ett vaccin är inte att räkna med inom de närmaste åren.