Lpx 117743
EU-kommissionen och Europeiska Investeringsbanken har lanserat ett nytt kreditpaket som riktar sig till unga jordbrukare. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

EU lanserar krediter
för unga jordbrukare

Unga jordbrukare får oftare avslag på sina kreditansökningar än de äldre kollegerna. EU-kommissionen och Europeiska Investeringsbanken EIB har därför lanserat ett nytt kreditpaket på en miljard euro som särskilt riktar sig till unga jordbrukare.

Kommissionen har noterat svårigheterna för unga jordbrukare att få krediter för sina jordbruksföretag. Under 2017 avvisades mindre än 10 procent av alla ansökningar medan hela 27 procent av de unga jordbrukarnas ansökningar förkastades.

Programmet kommer att förvaltas av banker och leasingföretag i varje EU-land. De deltagande bankerna kan matcha det belopp som EIB ställer till förfogande. Därmed fördubblas det totala beloppet till två miljarder euro.

Mer flexibilitet om krisen slår till

Programmet syftar till underlätta de problem som unga jordbrukare tampas med. Bland annat utlovas lägre räntor och längre amorteringsfria perioder på upp till fem år. Amorteringarna kan löpa upp till femton år.

I återbetalningsvillkoren utlovas också större flexibilitet för problem som kan uppstå, till exempel på grund av prisvolatilitet. I sådana fall kan unga producenter beviljas amorteringsfria perioder på några månader om tiderna försämras.

Det nya låneprogrammet är en del av EU-kommissionens och EIB:s gemensamma initiativ för unga jordbrukare. Två pilotlån på 275 miljoner euro har redan startat i Frankrike. Lånen är också avsedda för klimatåtgärder.

Initiativet ska speciellt främja investeringar i bioekonomi. Det handlar inte enbart om hälsosamma livsmedel. Jordbruket spelar en viktig roll för att bekämpa klimatförändringen och skydda miljön, understryker EIB:s viceordförande Andrew McDowell.

Stödet från den europeiska fonden för landsbygdsutveckling kombineras med EIB:s finansiella resurser och expertis. Utöver lånepaketet ingår dessutom ett fortsatt stöd från den europeiska landsbygdsfonden till unga jordbrukare och uppstartföretag.

Stärker det nya CAP-förslaget

Enligt EU-kommissionen kan stödet förmedlas i form av räntestöd eller tekniskt stöd i kombination med finansiella instrument. Vid behov står specialister från EIB och Europeiska investeringsfonden till förfogande med rådgivning.

Agrarkommissionär Phil Hogan prisar initiativet. Enligt Hogan är bristen på finansiering ofta ett hinder för unga personer som vill starta jordbruk. Eftersom hela 11 procent av EU:s bönder är under 40 år, är programmet viktigt för framtidens CAP efter 2020.

I förslaget till nästa CAP-reform föreslår kommissionen att medlemsländerna avsätta minst två procent av direktstödet till starthjälp för unga jordbrukare. Detta ska kompletteras med ekonomiskt stöd för olika åtgärder som gör det lättare att få tillgång till mark.

Maximibeloppet för etableringsstöd till unga jordbrukare och nya landsbygdsföretag ska höjas till 100.000 euro. Varje medlemsland ska dessutom göra upp en strategi för att locka och stöda unga jordbrukare.