D53 7G Vxk Aaa3Lb
Copa-Cogeca startar en bred politisk kampanj för jordbruket inför europavalet.
Jordbruk EU

Copa-Cogeca öppnade
kampanj inför EU-valet

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uppmanar landsbygdsbefolkningen att rösta i europavalet den 26 maj. Mycket står på spel. Europa klarar sig inte utan en stark jordbruksnäring, framhåller generalsekreteraren Pekka Pesonen.

Inför valet har Copa-Cogeca sammanställt ett manifest under hashtaggen #WeFarm4EU. I dokumentet räknar organisationen upp jordbrukets roll inom flera viktiga sektorer i samhället och den europeiska unionen som helhet.

Copa-Cogeca påpekar att nästa politiska period 2019-2024 sannolikt kommer att prägla den europeiska jordbruksmodellen för flera generationer framåt. Många svåra diskussioner om jordbrukets framtid står för dörren.

Som exempel nämns generationsväxling, gårdarnas svaga ekonomi, framtida jordbruksmetoder, volatiliteten på marknaderna och effekterna av klimatförändringen. Bönderna vill leverera samhället ett jordbruk som svarar mot framtidens krav.

Fyra punkter ska ge klarhet

Centrala argument är höga standarder för kvalitet, livsmedelssäkerhet, djurvälfärd och miljöskydd. De är viktiga positioner. Europavalet har en enorm betydelse för jordbruket. De viktiga besluten tas i Bryssel, understryker Copa-presidenten Joachim Rukwied.

Copa-Cogeca vädjar till alla nuvarande och framtida beslutsfattare i EU att visa ledarskap och engagemang för att stöda Europa. Hela 70 procent av Europa är landsbygd som behöver politiska ramar för att trygga en positiv framtid.

För ändamålet poängterar Copa-Cogeca fyra viktiga punkter inom kampanjen #WeFarm4EU. Nummer ett är #WeFarm4Future som förutsätter en sammanhängande CAP och en stabil budget på minst samma nivå som tidigare.

Följande i raden är #WeFarm4Planet som understryker jord- och skogsbrukets roll för miljöskyddet och utvecklingen av bioekonomin. #WeFarm4Growth lägger fokus på vetenskap, nya teknologier och en effektiv handelspolitik.

Slutligen följer #WeFarm4Community som lyfter fram jordbruksnäringens betydelse för att lösa landsbygdens problem och överbrygga klyftan mellan stad och landsbygd. En dynamisk landsbygd är livsviktig, understryker Copa-Cogeca.

Nya EU-politiker måste informeras

Det europeiska projektet och jordbruket har de senaste 60 åren varit sammanhållande krafter för den europeiska jordbrukspolitiken. Ett starkt Europa behöver sitt jordbruk och omvänt behöver jordbruket ett starkt Europa, sammanfattar Copa-Cogeca.

Generalsekreterare Pekka Pesonen framhåller att de nya EU-parlamentarikerna och medlemmarna av EU-kommissionen genast efter valet blir tvungna att sätta sig in i komplicerade frågor som får viktiga konsekvenser för jordbruket och CAP.

Alla nya beslutsfattare har inte vuxit upp med jordbruk. I dag utsätts jordbruket ständigt för kritik. Dessutom har förenklade argument blivit vanligare inom politiken. Det ska bli en omfattande kampanj för jordbruket kring det nya manifestet, lovar Pesonen.