44079873 10156747062659383 7362482438301286400 O
USA:s ambassadör i Storbritannien Woody Johnson vill tumma på britternas matstandard. Avsikten är att underlätta exporten av jordbruksprodukter från USA efter Brexit. FOTO: US Embassy London
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-jordbruket är musealt
hävdar USA-ambassadör

EU har blivit ett slags jordbruksmuseum som avvisar alla former av modern jordbruksteknologi som klorhöns och hormonkött. Det skriver USA:s londonambassadör Woody Johnson i en kolumn i Daily Telegraph.

Om Brexit kommer, måste Storbritannien sluta nya handelsavtal. Det gäller också handelsförbindelserna med USA. Trump-regeringen har erbjudit Storbritannien ett nytt frihandelsavtal med avveckling av tullar och andra handelshinder.

Det nya avtalet skulle också gälla jordbruksprodukter och andra livsmedel. Men erbjudandet från Washington har en allvarlig baktanke. Förslaget förutsätter att britterna ska acceptera de lägre USA-standarderna för livsmedel.

Därmed borde britterna öppna sina gränser för bland annat klortvättad fågel och hormonbehandlat kött, som EU hittills har vägrat att acceptera. Britterna har reagerat skeptiskt på erbjudandet.

Producenterna vill upprätthålla nivån

National Farmers Union (NFU) avvisar USA-förslaget till försämrat djurskydd och sänkta matnormer i framtida handelsavtal. Vi kan inte gå med på import av livsmedel som avviker från den brittiska standarden, invänder NFU:s ordförande Minette Batters.

Enligt VD Jim Moseley vid kvalitetsprogrammet Red Tractor hotas britternas matstandard av den amerikanska livsmedelslobbyns kommersiella hunger. USA försöker urholka de brittiska matnormerna som följer EU.

En överenskommelse att släppa in produkter med lägre säkerhet i landet, skulle underminera de brittiska producenternas investeringar och ansträngningar. Det kan man inte tolerera, säger Moseley till tidningen The Guardian.

De aggressiva villkoren ifrågasätts också av British Farmers Association och en känd matjournalist. Premiärminister Theresa May har via sin presstalesman sagt ifrån att britterna inte kommer att sänka sina matstandarder.

De vitt skilda attityderna till livsmedelsteknologi mellan USA och EU är i princip ingenting nytt. Konsumenterna i USA har länge förhållit sig likgiltiga till genmodifierade livsmedel, hormonbehandling av köttdjur och klorbad för desinficering av fågelkött.

Den europeiska skepticismen mot amerikansk livsmedelsteknik var en betydande faktor som slutligen ledde till att förhandlingarna om TTIP-avtalet mellan EU och USA strandade. Klorhönsen var inte välkomna i EU:s medlemsländer.

Britternas skepsis mot USA:s matstandarder har föranlett president Donald Trumps ambassadör i Storbritannien, Woody Johnson, att skriva en arg kolumn i tidningen Daily Telegraph. Han anser att EU förolämpar USA:s livsmedelsbransch.

”EU försöker svartmåla USA”

Enligt Johnson försöker EU på alla tänkbara sätt svartmåla USA:s livsmedelsproduktion. EU är fullt med protektionister som för en veritabel smutskastningskampanj med målet att ställa de amerikanska jordbrukarna i en dålig dager.

I stället borde EU följa USA-exemplet att använda alla tillgängliga och moderna teknologiska möjligheter som finns inom livsmedelsproduktionen. EU utvecklas mer och mer till ett jordbruksmuseum, beklagar sig Johnson.

Jordbruksteknologin är viktig för att livnära den växande befolkningen på ett uthålligt och sunt sätt. Behandling av nöt med tillväxthormoner gör det möjligt att producera mer kött till lägre kostnader. Det gynnar både konsument och natur.

Rengöring av slaktade hönor i klorbad borde vara en självklarhet med tanke på konsumentskyddet. Klorsköljning är den effektivaste metoden att döda salmonella och andra bakterier i fågelkött, framhåller ambassadören.