EU

EU-institutionerna enades om budgeten

EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna nådde denna vecka en överenskommelse om EU-budgeten för 2023. Budgeten inkluderar 53,6 miljarder euro för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP och 1,1 miljard euro för fiske och vattenbruk.

Sammanlagt 40,6 miljarder euro hänförs till jordbrukets direktstöd och EU:s marknadsorganisation. Utöver själva jordbruksstöden till producenter, innehåller budgeten element som ska stärka livsmedelssektorn.

Enligt kommissionen ska resurserna för matproduktionen stärkas, så att jordbruks- och livsmedelssektorerna utvecklas och stärker sin motståndskraft. Dessutom skapas nödvändigt spelrum för krishantering.

För hela 2023 föreskriver budgetavtalet åtaganden på 286,6 miljarder euro och betalningar på 168,7 miljarder euro. Detta gör det möjligt att mobilisera ”betydande” belopp för att stöda Ukraina och grannländer som drabbas av Rysslands angreppskrig.

Dessutom ska budgeten bidra till en återhämtning från covidepidemin. Enligt kommissionen syftar budgetplanen också till att initiera  investeringar i ett grönare, mer digitalt och mer motståndskraftigt Europa.

Med den överenskomna budgeten riktas medlen till ställen där de har den största effekten. De mest akuta utvecklingsbehoven hos EU:s medlemsländer och våra partnerländer över hela världen beaktas, understryker kommissionen.