Lpx 168236
Den europeiska matsäkerhetsmyndigheten EFSA stöder en fodertillsats som sänker utsläppen av metan från kor. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt

EFSA tror på fodertillsats
som dämpar metanutsläpp

Företaget Royal DSM i Nederländerna har utvecklat en fodertillsats som kan reducera metanutsläppen från kor med en fjärdedel. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA utgår från att tillsatsen fungerar och är trygg att använda.

En idisslande ko släpper varje år ut en ekvivalent av tre ton CO2 i form av metan i atmosfären. Inom mjölkproduktionen står metan för upp till hälften av sektorns klimatutsläpp.

Det ligger därför i branschens intresse att sänka metanutsläppen. I Nederländerna har den stora närings- och foderkoncernen Royal DSM i tio års tid forskat i fodertillsatser som sänker kornas metanutsläpp och förbättrar CO2-avtrycket för mejeriprodukter.

Nu bekräftar en EFSA-panel att fodertillsatsen har potential att sänka enteriska metanutsläpp från mjölkkor. Enligt experterna är Bovaer trygg att använda hos mjölkkor och andra idisslare. Den är också säker för konsumenter och miljön.

Hoppas på EU-tillstånd

Det innebär att EU-kommissionens ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder under de kommande månaderna möjligen kan besluta att godkänna produkten och villkoren för Bovaer och dess användning.

Produkten med handelsnamnet Bovaer kan i så fall introduceras på EU-marknaden. En studie vid lantbruksuniversitetet i Wageningen har tidigare bekräftat att fodertillsatsen håller vad den lovar.

Enligt Royal DSM lämpar sig produkten för kor, får, getter och andra idisslare. En fjärdedels tesked per dag blockerar ett enzym som producerar metan. Produkten har redan testats i flera länder på fyra kontinenter.

Det nederländska företaget samarbetar med partnerkoncerner inom mejeri- och köttproduktionen. Intresset för samarbete är stort hos de stora mejerikoncernerna, som är angelägna om att sänka sina CO2-avtryck.

DSM har redan fått grönt ljus för marknadsföring i Brasilien och Kina. I Brasilien har DSM tecknat ett utvecklingsavtal med den stora livsmedelskoncernen JBS. DSM planerar också en produktionsanläggning i Dalry, Skottland.

Stöder initiativ från klimatmötet

Finländska Valio och den nyzeeländska mejerijätten Fonterra har aviserat samarbete med Royal DSM. Enligt ett tidigare pressmeddelande planerar Valio att starta ett demonstrationsprojekt i samarbete med holländarna.

Valio betraktar tekniken som en chans att förbättra välfärden för både människor och boskap, samtidigt som koncernen vill minska sin miljö- och klimatpåverkan. Målet är en CO2-neutral mejerikedja efter 2035.

Metan produceras som en del av den normala matsmältningsprocessen hos boskap. Mikrober jäser i matsmältningssystemet. Detta kallas enterisk jäsning och producerar metan som biprodukt. Metanet rapas ut av djuret.

Under FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow kom regeringarna i de flesta deltagarländer nyligen överens om att minska metanutsläppen med 30 procent fram till 2030. Initiativet hade introducerats av EU och USA.