Lpx 121524
Belgian Blue är en belgisk ras som sannolikt växer upp med antibiotika, då korna oftast måste förlösas med kejsarsnitt. Belgien har en förhållandevis hög antibiotikaförsäljning, visar den senaste europastatistiken. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Antibiotikaförsäljningen
fortsätter att minska i EU

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i många europeiska länder, men ännu ökar användningen i många länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.

Det är viktigt att minska givan av antibiotika mot bakgrunden av den ökande antibiotikaresistens. Medicinerna riskerar att förlora sin verkan med fatala följder för folkhälsan. Därför borde antibiotika inte ges till boskap i förebyggande syfte.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har igen presenterat sin årsrapport om försäljningen av antibiotika för boskap som används som produktionsdjur i Europa. Resultatet visar situationen år 2017 i 31 länder.

Enligt rapporten har försäljningen av antibiotika i hela EU har minskat med 32 procent i de 25 länder som har medverkat i statistiken sedan 2011. Enligt EMA är detta ett tecken på att kampanjerna mot onödig antibiotikabehandling börjar bita.

Trots detta finns stora skillnader i mängden antibiotika som säljs i olika länder. Island, Norge, Sverige och Finland noterar som vanligt den lägsta försäljningen. Men försäljningen minskar nu också snabbt i Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Stora variationer mellan EU-länderna

För att förbrukningen av antibiotika under olika år ska vara jämförbar, ställer EMA försäljningen av antibiotika i proportion till antalet djur. För ändamålet har en populationskorrigerande enhet utarbetats (population correction unit, PCU).

PCU motsvarar ungefär den sammanlagda levandevikten av djur i ett land uttryckt i kilo. Detta görs för att ta hänsyn till skillnaden i djurantal mellan länderna. Måttet är trubbigt och siffrorna ska därför tolkas med viss försiktighet, poängterar EMA.

Under 2017 varierade försäljningen per land mellan 3,1 och 423,1 mg/PCU. Talen åskådliggör fortsatta, stora skillnader mellan de europeiska länderna. Det bästa resultatet har Norge med det låga värdet 3,1 mg per kg levande vikt.

Låga värden noteras också för Island (4,6 mg), Sverige (11,8 mg) och Finland (19,3 mg). Alla nordiska värden har fortsatt att sjunka. Danmark har värdet 39,4 mg, också en liten förbättring jämfört med tidigare år.

De stora mellaneuropeiska jordbruksländerna Tyskland, Frankrike och Nederländerna har bekämpat förbrukningen med framgång. Tyskland har sänkt försäljningen av antibiotika till boskap från 211,5 mg år 2011 till bara 89 mg år 2017.

I den nyaste statistiken noteras att Frankrike har sänkt motsvarande siffra från 116,5 mg till 68,6 mg under åtta år. Nederländerna har under samma tid bromsat försäljningen från 146,1 mg till bara 56,3 mg.

Hög konsumtion i södra och östra EU

Flera sydeuropeiska länder fortsätter däremot att ösa på med antibiotika i sin boskapsskötsel. Mängderna har minskat överlag, men insatserna är minst sagt rejäla. Det högsta värdet noteras för Cypern, med 423,1 mg.

Höga siffror noteras för Italien (273,8 mg), Spanien (230,3 mg), Portugal (134,8 mg) och Malta (121,0 mg). I flera östeuropeiska länder ökar användningen. Detta gäller Polen, där användningen har ökat från 127,3 mg år 2011 till 165,2 mg år 2017.

Förbrukningen har också ökat i Slovakien och Bulgarien. Italien noterar en kraftig sänkning, men utgångsnivån var hög. I Italien har försäljningen minskat från 421 mg år 2010 till ”bara” 273,8 mg år 2017.

Omkring 63 procent av antibiotikan inom jordbruket används för nöt och grisar. Fördelat på antibiotikaslag användes mest tetracykliner (30,4 procent) före penicillin (26,9 procent) och sulfonamider (9,2 procent). De tre klasserna utgjorde 66,5 procent av användningen i EU.

Fördelningen av antiobiotikaförsäljningen mellan olika djurslag undersöktes också. Enligt EMA gavs 32 procent av antibiotikan till grisar, 31 procent till nöt, 14 procent till fågel och likaså 14 procent till får och getter.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA samlar sedan år 2010 in data om förbrukningen av veterinärmedicinska antibiotika. Varje år har nya länder tagits med i statistiken, som nu omfattar 31 europeiska länder.