Jordbruk Marknad

Cemagro börjar producera gödsel i Finland

Cemagro flyttar en del av sin gödselproduktion till Finland och investerar nu i en anläggning i Niirala, Tohmajärvi, för 2,5 miljoner euro. När anläggningen är färdig är Cemagros avsikt att tillverka den gödsel i Niirala som marknadsförs i Finland.
Tidigare har bolagets gödselprodukter tillverkats hos systerbolaget Baltimark i Tallinn. Där fortsätter tillverkningen av vara för de svenska och de isländska marknaderna.

Den nya anläggningen är redan under byggnad och den produktion som marknadsförs i Finland kommer att flyttas stegvis till Niirala med början i höst.

Anläggningen, som består av hallar med en sammanlagt yta på cirka 1,5 hektar och kontorsutrymmen byggs nära den internationella gränsstationen mellan Finland och Ryssland i Niirala.

Hela processen kan genomföras inomhus

Cemagro räknar med en sysselsättningseffekt på flera tiotals mansarbetsår när anläggningen är färdig.

I och med investeringen faller behovet av sjötransporter bort. Tågskenor går igenom hallarna, så att alla arbeten från mottagning av råvara till leverans av gödselssäckar kan genomföras inomhus.

Cemagros verkställande direktör Juhani Muhonen tackar Tohmajärvi kommun och utvecklingsbolaget Keski-Karjalan Kehitysyhtiö för ett gott samarbete kring beredningen.

Bolaget Tohmajärven Yrityspalvelu är nu delägare med 20 procent i det fastighetsbolag som äger marken. Kapitalinvesteringen är 250.000 euro.