Img 6715
Kaija Lackström från Kaustisen 4H demonstrerar hur hennes räddningshundar arbetar när de söker rätt på försvunna personer.
Livet på landet

Tvådagars lägerliv i Emet
kändes alltför kort

Huvud, hjärta, hand och hälsa. 4H-klöverns alla blad var väl representerade i det program som ordnades på ett mer än fulltecknat Äventyrsläger för 9-12-åringar vid Emet Folkpark i Kronoby strax innan midsommar.

67 barn från sex 4H-föreningar deltog i det populära distriktslägret som var ett samarbete mellan Botnia 4H – Kronoby, Terjärv, Nedervetil – och 4H-föreningarna i Nykarleby, Larsmo-Pedersöre, Evijärvi, Kaustby och Veteli.

– Vi hade kunnat ha hundra barn här om vi hade velat, säger Botnia 4H:s verksamhetsledare Mona Ahlsved. Jag vet inte hur många som hade velat komma, men vi hade ett tiotal barn på kölistan.

Lägret var tvåspråkigt, vilket betyder att barnen fick all ledning och information på både svenska och finska då respektive verksamhetsledare höll sig till sin förenings språk.

Tyvärr var antalet finskspråkiga deltagare inte många, däremot fanns det många tvåspråkiga barn på plats.

– Ifjol hade vi ett tvåspråkigt pilotläger med tjugo deltagare och det var mycket lyckat, berättar Mona. Därför ville vi fortsätta samarbetet i år.

Förutom svenska och finska hade deltagarna även möjlighet att öva sin engelska, då fyra volontärer från både Spanien och Frankrike fungerade som hjälpledare på lägret.

Img 6725
Lägerdeltagarna får bekanta sig med första-hjälpen material genom att lägga förband på varandra.

Arbetsdemonstration med räddningshundar

Emet Folkpark invid Emetträsket är som gjord för lägerverksamhet. Eftersom deltagarna var väldigt många delades de in i mindre grupper med roterande verksamhet.

Kaija Lackström från Kaustisen 4H visar ett gäng hur hennes räddningshundar arbetar när de söker rätt på försvunna personer. Några av deltagarna får några minuter på sig att gömma sig i snåren innan hon sänder iväg Jase och Pätkis – ett par australiensiska vallhundar – som genast hittar dem.

Kaija berättar att hon ibland samarbetar med polisen och att hon och hundarna är med i Keski-Pohjanmaan Palveluskoirat ry där hon tränar varje vecka.

– Viktigast här idag är att barnen får se hur en räddningshund fungerar och barn är alltid intresserade av djur, säger hon.

En bit bort håller Ann Sunabacka från Botnia 4H till med en annan grupp. Hon instruerar hur man gör enkla stödförband, hur man placerar en person i stabilt sidoläge, förklarar vad man kan göra ifall en olycka händer när man är ute i naturen och när det är dags att ringa 112.

– Vi går igenom enkla saker, små och stora sår, och så får barnen leka och bekanta sig med materialet, säger hon.

Inlåst i Escape Room

På programmet fanns även orientering, även om Satu Koski från Vetelin 4H som gjort banan valde att kalla det hela för det något mer attraktiva ”skattjakt”. Logiken var dock densamma; att ta sig fram till skatten via olika kontroller.

Ett av de mer populära inslagen under lägret visade sig vara Escape Room. En lek som går ut på att en liten grupp blir inlåst i ett rum för att sedan med hjälp av olika ledtrådar i rummet försöka lösa olika gåtor, pussel och problem vars svar leder till att man kan ta sig ut.

Under den andra och avslutande dagen fick barnen gå en äventyrsbana där både skogsfé och träsktroll medverkade.

– Lägret blev en positiv upplevelse och vi har fått bra feedback av barnen, summerar Mona Ahlsved i efterhand. Det enda vi konstaterade var att vi får ha ett tredagars läger nästa år. Nu var det lite för kort och lite för intensivt då det var så många som ville delta.