25753491027 F01Cc2Efe4 O
Priserna på livsmedel har stigit över smärtgränsen i Storbritannien. FOTO: waldopepper
Jordbruk EU

Brittiska grönsaker
kostar skjortan i butiken

Priserna på frukt och grönsaker har stigit markant i Storbritannien. Livsmedelsaffärernas hyllor gapar ställvis tomma. Men också i Mellaneuropa har turbulensen i viss mån nått grönsaksmarknaden.

I Storbritannien har det varit ont om frukt och grönsaker i affärerna. Hyllorna hos de stora livsmedelskedjorna Tesco, Asda, Aldi och Morrisons har gapat tomma. Priserna har stigit och flera kedjor har ransonerat försäljningen.

Orsaken till den akuta bristen förefaller att vara en gåta. Enligt BBC har det varit svårast att komma över tomater och paprika, men det har över hela linjen varit glest på butikernas hyllor. Affärer och torgförsäljare söker febrilt efter ersättande produkter.

Under vintermånaderna importerar Storbritannien omkring 95 procent av tomaterna och 90 procent av all sallat från Spanien och de nordafrikanska länderna. Produktionen har emellertid störts av kyla och översvämningar i produktionsländerna.

Dessutom har stormar försenat transporterna med färjor. De brittiska kedjorna har försökt komplettera bristen på frukt och grönsaker med inhemska produkter men kapaciteten är otillräcklig. Importen från bland annat Nederländerna stöter också på begränsningar.

Enligt den brittiska producentorganisationen National Farmers Union (NFU) har de brittiska producenterna dragit in på produktionen av vintergrödor på grund av det höga elpriset. Man har också efterlyst mer stöd för den inhemska produktionen.

Frankrike stöder trädgårdssektorn

Trädgårdssektorn faller emellertid utanför det statliga stödet för energiintensiva företag. NFU-ordföranden Minette Batters har varnat regeringen för den kritiska situationen. Hon efterlyser handlingskraft och effektiva åtgärder från regeringens sida.

NFU påminner om att premiärminister Rishi Sunak lovade att stöda jordbruket och livsmedelsproduktionen under sin kampanj för posten som premiärminister. Den inhemska matproduktionen ska enligt löftet regleras i en särskilt livsmedelsstrategi.

Den franska regeringen har lovat preventiva åtgärder för att stöda den inhemska produktionen av frukt och grönsaker. Jordbruksminister Marc Fesneau lanserade en plan för ”matsuveränitet” i samband med jordbruksmässan i Paris i början av mars.

Regeringen har reserverat 200 miljoner euro för åtgärder som ska främja trädgårdsodlingen och konsumtionen av grönsaker. Dessutom ska 300 miljoner euro samlas in via privata investeringar i jordbrukssektorn.

NFU-medlemmarna norr om Engelska kanalen har det betydligt kämpigare. De brittiska trädgårdsodlarna kämpar med ett rekordstort inflationstryck. Kostnaderna för energi och arbetskraft har stigit kännbart.

Beror inte på brexit

Mer än 35.000 personer har anmält sig till en NFU-kampanj som syftar till att gynna inhemska grönsaks- och jordbruksprodukter. Odlarna framhåller betydelsen av livsmedelstrygghet i en situation där det råder brist på livsmedel.

Avsikten är att öka allmänhetens intresse för inhemsk matproduktion. Odlarna försöker framhålla att livsmedel som produceras av brittiska bönder är säkra livsmedel. Bristen på livsmedel har emellertid också väckt misstro mot politikerna.

Det ryktas om att brexit kan bidra till bristen på färskvaror i brittiska affärer. Experter hos den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca vill emellertid inte skylla på brexit. EU-producerade varor går tillräckligt bra åt på den inre marknaden.

Då finns ingen behov längre att exportera varor till Storbritannien. Enligt Copa-Cogeca har effekten av brexit ännu inte slagit fullt ut i Europa. Gränskontrollerna införs på allvar först i början av 2024.