Jordbruk EU

Britterna skyndar långsamt
med brexit och förargar EU

Förhandlingarna om brexit har igen återupptagits. Inför mötet med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier dementerade Boris Johnson alla misstankar om att han försöker vänta ut presidentvalet i USA innan det brittiska avgörandet faller.

Inom EU fortsätter man att förundra sig över premiärminister Boris Johnsons taktik i brexitförhandlingarna. Johnson vill invänta resultaten av det amerikanska presidentvalet innan han väljer sida, skrev den brittiska tidningen Observer nyligen.

President Donald Trump stöder brexit, medan hans demokratiska utmanare Joe Biden i första hand betecknas som en EU-vän. Då vore det logiskt av Johnson att dra ut på förhandlingarna och välja partner först då resultatet av USA-valet är klart.

Det är rena spekulationen och stämmer inte, kommenterade Johnson. Brexit och USA:s presidentval är två helt olika saker som inte ska blandas ihop. Först ska vi se vad samtalen med EU ha att ge, tillade han.

Ett amerikanskt återval av Trump skulle utan tvivel ge medvind för Johnsons brexitpolitik. I så fall erbjuder Trump sannolikt ett lockande handelsavtal med USA. Presidenten har ständigt understrukit sin glädje över britternas avskedsplaner från EU.

Demokraten Joe Biden har däremot yttrat sig återhållsamt om Johnsons planer att lämna EU. Redan i september klargjorde Biden att det inte blir något handelsavtal med USA, om brexit ökar risken för konfrontationer mellan Irland och Nordirland.

Om Biden blir president, måste Johnson arbeta hårdare för att upprätthålla relationerna till USA. Demokraternas kandidat vill i första hand förbättra relationerna till EU, som Trump närapå har raserat. För Biden har brexit ingen prioritet.

Den senaste förhandlingsrundan med EU har inte startat särskilt lovande. En medlem i Michael Barniers EU-team har betecknat diskussionerna som en biltur med åtdragen handbroms. Från och till har britterna hotat att lämna samtalen.

Britterna slöt avtal med EFTA

Parallellt har Storbritannien slutit ett preliminärt handelsavtal med de fyra EFTA-länderna Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein. Enligt regeringen i London ska avtalet bidra till mer kontinuitet efter brexit.

Avtalet ska garantera att en större del av handelsutbytet med de aktuella länderna löper friktionsfritt utan tullar. Enligt det brittiska handelsministeriet kommer det färdiga avtalet att träda i kraft nästa år.

Storbritannien och Japan har nyligen enats om ett bilateralt frihandelsavtal, som ska träda i kraft i början av nästa år. Därmed ska värdet av den brittiska handeln med Japan öka med 15,2 miljarder pund, eller 16,5 miljarder euro.

Avtalet undertecknades senaste vecka av den brittiska utrikeshandelsministern Liz Truss och Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi. Enligt Truss ska avtalet trygga jobben inom livsmedels-, dryckes- och de tekniska branscherna.