Stander 10
Jordbrukare Nina Långstedt påminde riksdagsledamot Anders Adlercreutz om för jordbrukarna viktiga frågor. FOTO: Staffan Björkell
Jordbruk Skogsbruk SLC

Bonden som försöker
påverka regeringsförhandlarna

Nina Långstedt är jordbrukare i Ingå och på onsdagsmorgonen höll hon till utanför Ständerhuset i Helsingsfors för att föra fram producenternas hälsningar till beslutsfattarna på väg till de pågående regeringsförhandlingarna.

Långstedt tycker att tillfället ”landsbygdens vägkost” som SLC och MTK ordnar är jättetrevligt och att det råder en positiv anda.

– Det allra viktigaste som jag försöker påminna beslutsfattarna här om är att jordbrukets lönsamhet helt måste bli bättre. En annan sak jag gärna påminner om är klimatfrågorna som sådana, men också dess koppling till skogen och de möjligheter skogen erbjuder i bekämpningen av klimatförändringen. Kolbindningen är essentiell och här kan jord- och skogsbrukssektorn förstås bidra, men man måste hitta sätt som sporrar jordbrukarna att agera, säger hon.

Långstedt berättar att hon har de vårsådda produktionsgrödorna i marken hemma på gården Krämars i Ingå, men att hon fortfarande ska så in fånggrödor och vallar.

– Men det allra mest brådskande vårbruket är undan för min del. Dessutom har jag också en del höstgrödor i växtföljden vilket underlättat nu på våren, säger hon.

Läs också:

Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost