Stander 1
SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström överräcker en skogsplanta till regeringssonderaren Antti Rinne. Plantan fungerar som kolsänka. FOTO: Staffan Björkell
Jordbruk Skogsbruk SLC

Jordbrukarna har hälsningar
till regeringsförhandlarna

Glöm inte situationen för de unga jordbrukarna. Det passar SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström på att framhålla i sitt framförande till regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, under SLC:s och MTK:s morgonkaffe i anslutning till regeringsförhandlingarna utanför Ständerhuset under onsdagen.

– Jord- och skogsbruket måste kännas attraktivt för att följande generationer ska fatta intresse för att fortsätta, säger Mickel Nyström.

Han överräcker en granplanta till Antti Rinne. Avsikten med plantan är att den ska vara en kolsänka både i konkret och i symbolisk bemärkelse.

– Enligt ett kinesiskt ordspråk var den bästa tiden att plantera ett träd för 20 år sedan. Den nästbästa tiden är i dag.

Med de orden önskar Mickel Nyström lycka till i regeringsförhandlingarna.

Stander 2
Antti Rinne är glad över att det finns en vilja från jordbrukarhåll att jobba för klimat och miljö.

Insats för klimatet och miljön

MTK-ordföranden Juha Marttila framhåller i sin hälsning att jordbrukarna är redo att göra en insats för klimatet och miljön.

– Men för att kunna göra det behöver vi resurser, säger han. Dessutom är det viktigt att forskningen får tillräckligt med medel, så att det finns underlag för att prioritera de rätta åtgärderna.

I det sammanhanget vill Juha Marttila bland annat slå ett slag för biogas och annan förnybar energi.

– Det är mycket viktigt att de energiformerna får möjligheter att öka.

Därutöver påminner MTK-ordföranden om den finländska livsmedelsexporten. 

– Vi vet att vår matexport har vind i seglen och därför hoppas vi att den också beaktas i regeringsprogrammet.

Vidare påminner MTK-ordföranden om skogen som resurs.

– Vi ska öka skogens tillväxt och samtidigt kan vi även öka skogsskyddet, anser han. Skogen är en viktig pelare i vår ekonomi, och om ekonomin går dåligt så försvagas också våra möjligheter att föra en vettig klimatpolitik.

Här påminner Juha Marttila om de många stenhusen i centrum av Helsingfors.

– Framöver borde vi kunna bygga mer i trä, menar han.

Antti Rinne vill satsa på regionalpolitik

Antti Rinne är glad över att få bekräftat att det finns en vilja från jordbrukarhåll att jobba för en reducering av klimatuppvärmningen och för miljön.

När det i övrigt gäller landsbygden och tryggandet av landsbygdsnäringarna föredrar Antti Rinne den här gången att hänvisa till den finländska regionalpolitiken i stället för till jord- och skogsbrukspolitiken. Han bekräftar i alla fall att Finland har en levande landsbygd som måste stödes ”med alla vettiga medel”, bland annat med hjälp av regionala stadscenter, regionstäder.

– Ni vet säkert att de ekonomiska prognoserna innebär en del utmaningar i regeringsförhandlingarna, riktig lätt blir det inte, fortsätter han.

Här hänvisar regeringssonderaren bland annat till det aktuella handelskriget mellan USA och Kina som inte gynnar världshandeln.

– Jag hoppas och tror i alla fall att vi ska lyckas få ihop ett bra regeringsprogram.

Siktet inställt på regering

Bland dem som kommit på morgonkaffe återfinns fårfarmaren och tidigare ordföranden för Svensk ungdom Christoffer Ingo, som samtalar med ordföranden för SLC:s skogsutskott, Stefan Thölix. Under regeringsförhandlingarna sitter Christoffer Ingo med i gruppen för kultur-, idrotts- och ungdomsfrågor.

– Vi har en bra stämning i den gruppen, säger han. Vi har kanske inte de svåraste frågorna om ekonomi på vår agenda, men av stämningen att döma så är medlemmarna nog på allvar inställda på att regeringsbildandet ska lösas, säger han.

Samma erfarenhet har SLC:s första viceordförande Thomas Antas som deltar i gruppen för jordbruket.

– Siktet är inställt på att få en regering, säger han.

Läs också:

Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost

Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna