Jordbruk

Sista chansen att teckna
skördeskadeförsäkring
för vårgrödor

Om du vill försäkra dina odlingsgrödor mot skördeskada är det senast nu dags att göra det. Försäkringen ska vara tecknad innan sådd. För vårsådda grödor börjar det därför vara sista chansen nu.

De två försäkringsbolag som erbjuder skördeskadeförsäkringar understryker båda att det absolut viktigaste är att försäkringen är i kraft när skadan uppstår. Tumregeln är ändå att den ska vara tecknad innan sådd. Teppo Raininko är försäkringschef vid OP-gruppen.

– Försäkringen ska vara tecknad innan sådd. Vår skördeskadeförsäkring gäller gårdens samtliga skiften, oavsett vad man odlar på dem och har enbart en försäkringsnivå. Vi vill göra det här så enkelt som möjligt för odlaren, säger han.

LokalTapiola har annorlunda försäkring

Jaana Sohlman, utvecklingschef vid LokalTapiola, berättar att deras skördeskadeförsäkring kan omfatta enbart en viss odlingsgröda, men också flera. Dessutom har man fyra olika nivåer på försäkringsskyddet.

Den enklaste omfattar enbart hagelskador medan den andra nivån är en slags basnivå som omfattar torka, förfrysning och markanknutna skador under perioden 1.4-30.6.

Den tredje nivån omfattar där till skador orsakade av för mycket vatten på kort tid (inklusive översvämning). Den fjärde nivån omfattar dessutom skador orsakade av för mycket vatten på lång tid, till exempel om odlingsperiodens nederbörd är 200 procent över regionens årsmedeltal.

– På det här sättet har kunderna möjlighet att skräddarsy det hela enligt sina egna behov och till exempel enbart försäkra verkligt värdefulla grödor, säger hon.

OP-gruppen och LokalTapiola är för tillfället de enda försäkringsbolag som erbjuder skördeskadeförsäkringar i Finland.