Stander 9
Juha Marttila, MTK, och Mickel Nyström, SLC, framför producentorganisationernas hälsningar till Antti Rinne, Sdp, som leder regeringsförhandlingarna på Ständerhuset i Helsingfors.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Regeringsförhandlarna fick
med sig landsbygdens vägkost

SLC och MTK förde vid sitt ständerjippo på onsdagsmorgonen fram sina hälsningar till de pågående regeringsförhandlingarna.

Producentorganisationerna föreslår bland annat att finansieringen av jordbruket och landsbygdens utveckling garanteras i EU och nationellt. Man betonar också att jord- och skogsbruket inte får påföras skyldigheter som ytterligare försvagar lönsamheten eller som medför nya kostnader, stödbeskärningar eller skatter.

Jordbrukets och matproduktionens produktivitet, konkurrenskraft och lönsamhet ska tvärt om förstärkas och gårdarnas byråkratiska börda bör lättas slår man fast. Dessutom bör satsningarna på matexport till bland annat europeiska länder och Kina fortsätta.

För den kommande regeringsperioden bör det enligt producentorganisationerna uppgöras ett bioekonomiprogram som innehåller åtgärder för att öka produktionen och användningen av biogas som en förnybar energikälla.

Stander 8
Anders Norrback, riksdagsledamot i Svenska riksdagsgruppen, var en av dem som tog emot SLC:s och MTK:s hälsningar till regeringsförhandlingarna, landsbygdens vägkost. Här i samspråk med Juha Marttila, ordförande för MTK.

Skogen har en viktig roll

Skogen är ett viktigt fundament för den finländska jordbrukssektorn men också för samhället som helhet. Enligt SLC och MTK bör tillväxten i våra skogar ökas till 150 miljoner kubikmeter på medellång sikt. Uttaget ska ökas enligt principerna för hållbart skogsbruk utgående från marknadens behov.

De bioekonomiska investeringarna och arbetsplatserna bör tryggas. Byggande i trä ska utökas. Byggnadsanvisningarna som berör träbyggande måste ytterligare utvecklas, likaså offentliga upphandlingar.

En ambitiös klimatpolitik måste sporra till kolbindning, men inte begränsa marknaderna eller ansvarsfullt företagande inom jord- och skogsbruket. För att kartlägga åkrarnas kolbindningspotential och för att skapa marknader för åkrarnas kolsänkor måste forskningsresurserna utökas fastslår man vidare.

Fortsättningen och finansieringen av skogsskyddsprogrammet Metso, som grundar sig på frivillighet, bör garanteras i hela Finland. Vid sidan om Metso ska man enligt SLC och MTK införa ett frivilligt skyddsprogram som gäller myr- och våtmarker.

Genom att förbättra trafikledernas skick främjas hela Finlands klimatfördelaktiga tillväxt. Finansieringen av forskning inom naturresursbranschen bör också ökas framhåller producentorganisationerna.

Läs också:

Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna