Jordbruk Globalt Marknad

Bayer ska överklaga
USA-dom mot glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer uttrycker besvikelse över den amerikanska juryns beslut att döma dotterbolaget Monsanto till ett skadestånd på mer än två miljarder dollar. Bayer är missnöjd med domen och kommer att överklaga.

Enligt Bayer är skadeståndsbeloppets storlek både överdrivet och orättfärdigt. Koncernen hänvisar till USA:s miljömyndighet EPA. I ett färskt utlåtande bekräftar EPA sin åsikt att glyfosat är en trygg produkt om den används på rätt sätt.

Bayer refererar till 40 år av vetenskaplig forskning. Enligt koncernen uppvisar det aktuella domslutet och EPA:s slutsatser enorma skillnader. Kontrasterna kunde inte vara starkare, heter det i ett pressmeddelande från koncernen.

EPA:s utlåtande bygger på utvärderingar av en databas med mer än 800 studier med avseende på glyfosat och dess påverkan på människor och däggdjur. Dessutom har USA-myndigheten granskat talrika offentliga studier.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har också kommit till slutsatsen att glyfosat inte kan klassas som en cancerframkallande substans. På basen av detta har EU-kommissionen förlängt försäljningstillståndet med ytterligare fem år.

Enligt Bayer hänvisar målsägarna till några utvalda resultat ur en bråkdel av alla tillgängliga studier. Argumentationen baserar sig långt på IARC-studien från 2015, som avviker från slutsatserna hos viktiga internationella myndigheter och institutioner.

Bayer kommer att överklaga domen. Jurister i USA utgår från att det höga skadeståndet kommer att sänkas i högre rättsinstanser. Trots detta kan Bayer rusta sig för turbulenta tider. Ännu fler stämningar torde rulla in i fortsättningen.

Se även: Glyfosatdom medför miljardförluster för Bayer