A0 Cd9291 7586 1 D40 A254 Cb661 F39 Fe98
EU:s medlemsländer efterlyser en möjligast enkel förvaltning av CAP, framgick det av tisdagens ministermöte i Bryssel. FOTO: EU
Jordbruk EU

Jordbruksministrarna dryftade
implementeringen av nya CAP

EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen administrationen för nästa CAP-modell. Finland och de flesta andra EU-länder betonar vikten av en flexibel och enkel modell som underlättar rapporteringen till kommissionen.

Implementeringen måste bli så enkel och flexibel som möjligt. I annat fall får vi bara ett nytt och lika komplicerat system som ersättning, underströk Finlands jordbruksminister Jari Leppä.

Kommissionen efterlyser en årlig rapport om framstegen i medlemsländerna. Detta kan Finland gå med på, förutsatt att uppdateringarna kan kopplas upp på elektronisk väg. De flesta medlemsländer anser likaså att rapporteringen bör förenklas.

Medlemsländerna delgav också synpunkter på jord- och skogsbrukets roll för klimatåtgärderna. EU ska leverera en långsiktig klimatstrategi senast 2020 och en strategi för CO2-neutralitet senast 2050.

Vi måste vidta åtgärder och det ska ske möjligast snabbt, uppmanade agrarkommissionär Phil Hogan. Största delen av emissionerna kommer från jordbruket och orsaken är enkel. Man kan inte förbjuda boskapen att smälta sin mat.

Inom jordbruket kan utsläppen inte elimineras helt men de kan kompenseras genom kolsänkor. I diskussionerna noterades särskilt skogsbrukets centrala roll samt möjligheterna att binda in kol i marken.

Kommissionen föreslog också nya åtgärder för beskogning och stöd för odlingsmetoder som främjar marklagring som en del av nästa CAP. Finland välkomnar initiativen, förutsatt att de kan anpassas till specifika förhållanden i olika länder.

Till meningsskiljaktigheterna i den europeiska klimatpolitiken bidrar det kompakta motståndet från Östeuropa. Polen, Ungern, Tjeckien och Bulgarien avvisar målsättningarna och det märktes också i debatten.

Öppna dörren för ny bioteknik

Nederländerna har tagit initiativet till en översyn av EU:s inställning till nya växtförädlingsmetoder såsom gensaxen. Efter EU-domstolens negativa utslag till Crispr-Cas och liknande metoder löper EU risk att halka efter den internationella utvecklingen.

Ministrarna stödde i stort sett Nederländernas jordbruksminister Carola Schouten, som försöker mobilisera stöd för en ändring i lagstiftningen. I dag gäller samma gamla regler för såväl de nya växtförädlingsmetoderna som den gamla genmodifieringen.