Australien1
Närliggande gårdars boskap sköljdes ner till Channel Downs Station. Boskapen som fastnade i staketet kom från en gård 30 kilometer bort. FOTO: Ronald Cook
Jordbruk Globalt

Australiska gårdar förlorade
500.000 djur i översvämningarna

Översvämningarna i norra Queensland drabbade en av Australiens viktigaste nötkreatursregioner. Det ihållande regnet öste ner över 800 gårdar i ett område lika stort som England. Gårdarna förlorade totalt runt 500.000 djur.

De första dagarna med regn, som föll i slutet av januari, fick bönderna i nordvästra Queensland att hurra av glädje. Nu var deras åtta långa år av torka äntligen över. Men glädjen blev kortvarig för flera hundratals av dem. Regnet fortsatte att ösa ner, i runt två veckor.

Inlandsstaden Mount Isa fick över 600 mm regn. Det är fyra gånger mer än dess medelnederbörd för februari månad. Queenslands längsta flod, Flinders river, växte till en monsterflod. På vissa ställen över sex mil bred. Och på slätterna längs med floden ligger åtskilliga betesmarker, därav de höga förlustsiffrorna för boskap.

– Många bönder har mer eller mindre förlorat allt, säger Michael Guerin, vd på AgForce, som är Queenslandjordbrukarnas intresseorganisation.

Korna sköljdes bort

Boskapsgården Channel Downs hade 350 nötkreatur före översvämningarna. Nu har de endast tio djur kvar. Och inga staket.

– Vi fick över 735 mm under tio dagar. Det har vi aldrig fått tidigare, säger Kylie Cook.

Kylie Cook driver tillsammans med sin make Ronald boskapsfarmen Channel Downs Station. Gården ligger 60 kilometer österut från samhället Julia Creek, in från motorvägen Flinders Highway, i nordvästra Queensland.

– Vi bor i en blöt del av landet, när det inte är torka, säger Kylie Cook.

I vanliga fall öser det inte ner så många dagar i rad som den här gången. Tidigare har gården alltid haft torra betesmarker, uppe på några kullar, för korna.

– Men inte den här gången. All vår mark låg under vatten och korna sköljdes bort. Helt fasansfullt, säger Kylie Cook.

AgForce har beräknat att prislappen för att ersätta de förlorade flockarna kommer att ligga på runt en halv miljard dollar (ca 313 miljoner euro). Ovanpå det tillkommer kostnader för gårdarnas infrastruktur som staket, dammar, pumpar och annan utrustning. Den totala utgiften blir då över en miljard dollar (runt 627 miljoner euro).

– Norra Queensland har varit med om sin mest förödande naturkatastrof i mannaminne och nötköttsproducenterna kommer att behöva bygga upp sina gårdar från grunden igen, säger Michael Guerin.

Australien 4
Gårdens hästar överlevde översvämningarna. FOTO: Ronald Cook

Lyckades rädda hästarna

Under de 10 dagarna då regnet öste ner över Channel Downs satt Kylie, med familjens fyra barn, fast i Townsvilles översvämningar. De två äldsta barnen skulle börja på internatskola i staden.

– Vi bodde hos mina föräldrar, som turligt nog bor högt, så vi klarade oss från översvämningarna i Townsville. Men jag kom inte därifrån, för vägarna hem till oss var avstängda.

Kvar på gården var maken Ronald. Han hade nyligen genomgått en knäoperation och skulle egentligen bara vila, men det gick inte om han skulle kunna rädda gårdens hästar, som de även avlar fram för försäljning.

– Han flyttade hästarna till våra två stålplattformar i den öppna ladan, när det inte fanns någon mer torr yta på marken, och alla 19 överlevde, säger Kylie.

– Han är min hjälte, tillägger hon stolt.

Allt elände runt översvämningarna till trots så har katastrofen tagit fram det bästa i australierna.

– Det kommer hit folk som inte har någon anknytning till området. De kör in i Julia Creek och Richmond med sina grävskopor, traktorer och frågar vem som behöver hjälp. Det är helt otroligt att få vara med om den här generositeten, säger Kylie Cook.

Flera olika välgörenhetsorganisationer hjälper också till med bidrag. Staten likaså. Jordbrukare som har drabbats av översvämningarna kan ansöka om ett krispaket från den federala regeringen och Queenslands delstatsregering på upp till 75.000 dollar (ca 47.000 euro) per gård.

Australien2
Channel Downs Station ligger i ett område som översvämmas titt som tätt så Ronald och Kylie byggde huset på gårdens högsta plats. De trodde aldrig att vattnet skulle nå upp till byggnaden. Det har det heller inte gjort under husets 17 år på platsen, fram tills nu. FOTO: Ronald Cook

Stora hjälper små

De stora boskapsfarmarna sträcker också ut sina hjälpande händer.

– Rancher med över 100.000 nötdjur säger att de vill hjälpa oss med små familjedrivna gårdar för de vill att familjer ska kunna bo kvar ute på landsbygden.

En ranch har sagt att de kommer att skänka upp till 150 kvigor till Kylie och Ronald.

– Stödet vi får är helt fenomenalt. Vi skulle inte klara oss utan det, säger Kylie Cook.

I dagarna kommer även en annan storbonde med 20 km staket till Channel Downs. Tomtgränsens 40 km långa staket är helt bortspolat. Även de inre staketen är borta, men de får vänta.

– Att få staket till tomtgränsen är den största hjälp vi kunde få, för nu kan vi börja att tjäna pengar på att hyra ut våra gräsmarker.

För även om det har regnat i Julia Creek så ligger många andra boskapsbönders marker fortfarande i torka.

– Vi får från 1,20 euro upp till 4,25 euro per ko i veckan, beroende på vår gräskvalitet, tidsperiod och ras.

Australien 3
Ronald och Kylie Cook med barnen Emily 10 år och Peter 8 år.

Stora variationer

Mittemellan torka och översvämningar, utanför Longreach, har Angus Emmotts familj sin boskapsfarm.

– Vi fick precis lagom med regn, 136 mm, som fyllde upp våra dammar och bäckar, säger han.

Strax söder om Longreach ligger landsbygden i extrem torka och norr om, var det för några veckor sedan extrem översvämning.

– Så vi ligger mittemellan det dåliga och det dåliga.

Angus Emmott är en av styrelseledamöterna i organisationen ”Farmers for Climate Action”. Organisationens mål och fokus ligger på att Australien reducerar sina utsläpp på ett sätt som fungerar för bönderna.

Angus Emmott säger att nu, efter översvämningarna, kommer organisationen  att jobba ännu hårdare för att få den federala regeringen att inse allvaret med klimatförändringar.

– Vi vill att de antar seriösa policyåtgärder som kräver att vi i Australien försöker reducera vår inverkan på klimatförändringarna, så mycket vi kan, säger Angus Emmott.