Arkiv

En del oavslutade projekt i Otso Metsäpalveluts konkursbo såldes

Otso Metsäpalvelut Oy:s konkursbo har den 13 januari sålt en del projekt som beviljats statligt kemera-stöd för planering och verkställande, meddelar Finlands skogscentral. Temepa Infra har meddelat att bolaget kommer att kontakta ombuden för alla projekten för att komma överens om hur man ska gå vidare.

Video om cybersäkerhet segrade i tävlingen Smarta gårdsvideon

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA ordnade tävlingen Smarta gårdsvideon för yrkeshögskolestuderande inom området naturbruk och tävlingen har nu avgjorts. Tävlingen vanns av en insiktsbaserad video som beskriver riskerna i arbetssäkerheten på en lantgård i det förflutna, i nutid och i framtiden.

ProAgria ger ut ny guide för avtalsbaserad betesgång

ProAgria ger nu ut en guide för avtalsbaserad betesgång och förverkligande av naturbeten.

Frankrike vill vaccinera tamfågel mot influensa

Den franska regeringen kräver hårdare tag mot fågelinfluensan i Europa. I dag begränsas utbredningen av smitta i första hand genom att avliva hönor och andra tamfåglar. Den franska regeringen vill därför testa två vaccin mot fågelinfluensa.

Nästan 180 bybutiker fick stöd

Livsmedelsverket har beviljat stöd till 174 bybutiker och fyra butiksbilar, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Bok4
Äldre Essebor berättade historier som sammanställdes till en bok

I slutet av november utgavs boken ”Minnesvärt. Viitt å breitt från Esse”. Den är inte en historik utan en bok som består av berättelser av ett tjugotal personer från bygden och rör livet på landsbygden under början och mitten av 1900-talet.

SLC - Kemera3
Mindre Kemeramedel användes i fjol – ungskogsvården släpar efter

Ungskogsvården släpar efter i Finland. Åtminstone om man beaktar utbetalningar av Kemerastöden, som minskade i fjol. Skogsvårdsinstruktören Tom Lundqvist betonar vikten av att röjning och andra åtgärder utförs i tid.

SLC - Ba9D33259A0D62B71366643C5Bd38163F0746Fa2
Danmarks största slakteri satsar på växtbaserad mat

Danish Crown är Danmarks ledande slakterikoncern. Under fjolåret slaktade koncernen 18,9 miljoner grisar och suggor i Danmark, Tyskland, Polen och Sverige. Men nu ska Danish Crown bli grönare.

Ledaren: Konsumtionen måste minska om klimatutsläppen ska göra det

Finländarna har köpt så mycket varor från utlandet att de utsläpp som uppstår så gott som fördubblar de finländska klimatutsläppen jämfört med hur mycket som uppstår på grund av konsumtion och produktion innanför Finlands gränser, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Post Jul
Post-jul

Ledarsticket: Blir det högre elpriset bestående?

Sannolikt är den här prisuppgången på el någonting av en början på en mer bestående prisökning på el, konstaterar Staffan Pehrman.

Anmälan om djurantal för 2021 kan nu göras

Djurgårdarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de hade i sin besittning år 2021 i e-tjänsten Vipu. Anmälningstiden utgår i år litet tidigare än vanligt, på onsdag 2.2.2022, meddelar Livsmedelsverket.