Vall 1
Michaela Wikberg ställer gärna upp och visar intresserade lantbrukare med djurgård hur vallning går till. Djuren blir så mycket lugnare och bonden vinner mycket tid och pengar med att ha en vallhund på gården, säger hon.
Jordbruk Livet på landet

Fin finländsk placering i EM i vallning

Michaela Wikberg från Korsnäs lyckades för ett par veckor sedan tillsammans med sin vallhund Borderliz Sune ta hem en sjätteplacering i Europamästerskapen i vallning. Placeringen är den bästa finländska någonsin. Finland kom även på fjärde plats i tävlingen om totala poäng för samtliga tävlande efter Holland, Sverige och Norge.

Det var första gången som Tjeckien stod som värdland för EM och tävlingen hölls på en stor kuperad äng i Tichá öster om Prag. Fåren som deltagarna fick sig tilldelade att valla lär ha varit en utmaning i sig, eftersom de var mer intresserade av att äta gräs än av att röra på sig.

– Det är kutym att ägaren till den gård som ordnar tävlingen börjar som etta så i år var det en tjeck som inledde, berättar Michaela. Han hade 15 minuter på sig i kvalet men hann inte ens till den första grinden innan tiden tog slut.

Deltagarantalet i årets EM var rekordstort med 101 tävlande hundar från 16 länder. Från Finland deltog åtta ekipage, varav tre tog sig vidare till final och för Michaela Wikbergs del var det tredje gången hon deltog i EM.

Kvaltävlingarna hölls under tre dagar med trettiotalet tävlande varje dag. Alla körde samma bana och efter varje kvaldag gick de sex bästa vidare. I finalen var det således upp till 18 förare att på 30 minuter genom visslingar och rop navigera sin vallhund att valla en fårskock om tjugo får.

Navigera hem och skilja ur

– Finalbanan var stor med långa avstånd, berättar Michaela. En flock om tio får stod på 450 meters avstånd. Vi skulle skicka hunden att köra fåren genom en port 150 meter från oss och låta dem stå där medan hunden hämtade hem ett andra gäng som dirigerades ihop med det första.

De tävlande körde banan, prickade grindarna och dirigerade fåren till delningsringen där fem lamm med röda halsband skulle skiljas ur och stanna i ringen medan de övriga leddes ut. Slutligen skulle ledaren köra hunden att föra in fem utvalda får i en fålla.

Enligt Suomen Paimenkoirayhdistys var Michaelas och Sunes prestation fylld av samarbete och tillit och det fanns tecken på goda kunskaper i djurhantering hos föraren.

Första pris gick till Holland, andra till Spanien och tredje till förra årets europamästare Norge.

Nästa år hålls EM-tävlingarna i vallning i Nordtyskland, men det redan om ett par veckor är dags för FM i Rantasalmi den 21-23 september.

Vall 2
Gott samarbete och ömsesidigt förtroende. Tillsammans med sin border collie Borderliz Sune tog Michaela Wikberg hem Finlands bästa placering någonsin i EM i fårhundsvallning som hölls i Tjeckien för ett par veckor sedan.

Mästare i spårning

Michaela som ursprungligen kommer från Tusby utanför Helsingfors bor sedan 34 år i Träskvik i Korsnäs där hon till vardags driver Hinjärv trädgård tillsammans med sin man Sven-Åke.

Att paret, när det begav sig, tog får till sin gård har sin enkla upprinnelse i att en bekant ville bli av med sina och låna ut dem över en sommar. Michaelas syster påtalade då genast att om hon ska ha får behöver hon även en vallhund. Tidigare har Michaela haft både en rotweiler och en spaniel hon tävlat spårning med.

Till meriterna hör bland annat en första plats i finska mästerskapen i spårning med rotweilern, så när det blev aktuellt med en border collie – vilken är bästa rasen när det kommer till vallning av boskap – tänkte hon att den får komma till gården om hon bara kan tävla i spårning med den.

– Men, konstaterar Michaela, sedan blev jag biten av vallningen. Det var så roligt och det är jättebra avkoppling från jobbet. När du kör hunden gör du verkligen inget annat än bara det. Det är full fokus och det är något helt extra häftigt när du kan styra en stor flock får på en halv kilometers avstånd.

I dagsläget finns det ett trettiotal får och två hästar som betar på Wikbergs ägor, medan vallhundarna har blivit fyra till antalet – Gösta 13, Börje 9, Sune 7 och Putte, 3 år.

Oansenlig hundkultur i Finland

Tyvärr är det alltför ofta som vallhundar i Finland används endast på nötgårdar, menar Michaela. Antalet fårgårdar är i och för sig ganska litet i vårt land, men förflyttningen av får underlättas betydligt när en vallhund finns på plats.

Hundar som vallar skäller inte, springer inte och är heller inte aggressiva eller uppspelta.

– Vallning har ingenting med fart att göra, slår Michaela fast. Det handlar inte om jagande och det förekommer inget springande. Vallning innebär enbart att flytta djur med ömsesidig respekt!

Hon tror att det bland djurbönder kan finnas förutfattade meningar om vad vallhundar och vallning går ut på, för vallhundar används inte bara till att samla in boskap, de kan även vara till stor hjälp då exempelvis en ko ska flyttas till en box.

– Jag ställer gärna upp och visar hur vallning går till, säger Michaela. Intresserade lantbrukare får gärna komma ut och bekanta sig med min verksamhet. Djuren blir så mycket lugnare och bonden vinner mycket tid och pengar med en vallhund på gården. Jag vet ingen som har haft en fungerande vallhund och som har slutat med det!