Jordbruk

Arbetsgrupp ska göra upp beredskapsplan mot torka

Nu har Ålands miljö- och näringsminister Camilla Gunnell tillsatt den tidigare aviserade arbetsgruppen som ska göra upp en bevattningsstrategi för det åländska jordbruket.

Landskapsregeringens miljöbyrå jobbar redan med att att ta fram underlag för att kunna fatta beslut om lägsta uttagsnivån för bevattningsvatten i ett antal sjöar och jordbruksbyrån har ett finansieringsstöd för bevattningsanläggningar där man sparar minst 5 procent vatten.

Den sakkunniga arbetsgrupp som ska ta ett helhetsgrepp om frågor som rör om vattenhushållningen inom framförallt jordbruket har miljöbyråns chef Helena Blomqvist som ordförande och jordbruksbyråns chef Sölve Högman som sekreterare.

Övriga medlemmar är miljöinspektör Magnus Eriksson från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM, specialodlingsrådgivaren Dennis Grönroos från Pro Agria Ålands hushållningssällskap och specialodlaren Johan Holmqvist som Ålands producentförbunds representant. Dessutom ska gruppen få en representant från Husö biologiska station.

Den bevattningsstrategi som tas fram ska innehålla en övergripande beskrivning för bättre beredskap vid torka samt även andra klimatanpassningsåtgärder för exempelvis översvämningar.

I arbetet ingår också att utreda frågor om uttag av bevattningsvatten från sjöar, ökade möjligheter för bevattningsbassänger, höjning av vattennivån i sjöar genom dämning, avsaltning av havsvatten och nya tekniker samt finansiering av ledningsdragningar. Även frågor om markavvattning och annan vattenhushållning för jordbruket samt andra frågor om klimatanpassning bör utredas.

Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbete före årsskiftet.