Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

ÅPF vill ha bort Ålands vildsvin

Efter nya rapporter om förekomst av vildsvin på Åland betonar Ålands producentförbunds vd Henry Lindström att förbundets tidigare ståndpunkt står fast:
– De ska utrotas. Det ska inte etableras någon vildsvinsstam på Åland.

Förra veckan sågs och fotograferades tre vildsvin på golfbanan i Sund Kastelholm och i onsdags rapporterade tidningen Åland om spår av vildsvin på ön Simskäla i Ålands norra skärgård.

Erfarna jägaren Stig-Göran Nordberg som jagat vildsvin både i Sverige och Estland säger sig vara helt säker på att det är vildsvin som bökat upp marken nära ett fårbete på västra Simskäla. Nordberg tror att det handlar om ”en liga” som vill plantera in vildsvin på Åland för jakt.

Samma uppfattning har Henry Lindström och även Andreas Nordlund, som nu räknar med att han på grund av risken för afrikansk svinpest blir tvungen att sluta med sina skogsgrisar, som hittills fått röra sig fritt bakom enkla elstängseltrådar.

Lätt frakta vildsvin med färja till Åland

Företagaren Bengt Granberg som i början av 90-talet byggde ett vildsvinshägn i Eckerö Käringsund säger att alla hans 17 vildsvin är kvar i hägnet.

Han berättar också att ta var lätt för honom att ta vildsvinen till Åland.

– Det är bara att bygga en lämplig transportlåda som kan placeras på en släpvagn eller i en skåpbil. Sedan är det bara att ta färjan till Åland.

Granberg har tagit hämtat alla sina vildsvin från Finland.

– Det är bara där som det finns renrasiga vildsvin. I Sverige är stammarna bland annat uppblandade med tamsvin.