Jordbruk Globalt

Internationell forskargrupp har hittat resistentgen som förhindrar gulrost

En internationell forskargrupp bestående av forskare från Naturresursinstitutet Luke, Helsingfors universitet och universitetet i Haifa har hittat en resistentgen som förhindrar gulrost. I Finland förekommer gulrost främst på vete.

Vete är världens mest odlade odlingsväxt och just gulrost uppskattas årligen förstöra fem miljoner ton potentiell veteskörd. Den internationella forskargruppen har identifierat och analyserat Yr15-genen som är en resistentgen som härstammar från en förfader till vilt emmer- och durumvete.

Enligt professor Alan Schulman öppnar forskarnas upptäckt för nya möjligheter.

– Odlingsväxternas vilda släktingar är utmärkta källor till resistentgener och därför är det viktigt att de skyddas. När de här forskningsresultaten kombineras med de genkonsekvensuppgifter som kommit fram i år betyder det att förädlingen kan gå framåt väldigt fort, säger han.

Yr15-genen är särskilt stark, också för att vara en resistentgen och det beror på dess ovanliga struktur. Den internationella forskargruppens resultat visar dessutom på att gener från samma genfamilj förekommer i många olika växter vilket möjliggör en omfattande framtida användning av Yr15-genen.

Forskningsresultaten finns öppet tillgängliga på webben, rapportens namn är ”Cloning of the wheat Yr15 resistance gene sheds light on the plant tandem kinase-pseudokinase family”.