Maskinmassan1
Kylmäkärki Oy och Pasi Leskinen har utvecklat ”Aquarius”, en förkylare för mjölk. Tack vare förkylaren kan man spara i energikostnaderna för mjölkkylningen.
Jordbruk Maskin & teknik

Förkylare sparar energikostnader i mjölkproduktionen

En förkylare för mjölk, kumminolja och en täckdikningsplog för större lantbrukstraktorer var några av de saker som förevisades på maskinmässan i Helsingfors tidigare under hösten.

Pasi Leskinen vid företaget Kylmäkärki har utvecklat en förkylare för mjölk. Leskinen berättar att förkylaren sparar märkbart i energikostnaderna på mjölkgården.

– Då behöver inte själva mjölktanken alls kyla på samma sätt. Energibesparing betyder också i förlängningen lägre miljöbelastning, säger han.

Kylmäkärki distribuerar också Wedholms mjölktankar, kända på de flesta mjölkgårdar.

– Vi är marknadsledande på mjölktankar i Finland. Flera mejerier äger tankarna på gårdarna och har gått in för Wedholms tank. Det är en väldigt beprövad teknik, säger Leskinen.

Maskinmassan2
Torbjörn Engelholm vid Närpesföretaget Caraway Finland berättar om den globala kumminmarknaden och tillverkningen av kumminolja.

Största delen på export

På Närpesföretaget Caraway Finland berättar VD Torbjörn Engelholm att kumminmarknaden är global.

– 98 procent av det kummin som odlas i Finland går på export. De stora marknaderna finns i Indien men också i Nordamerika. Här i Europa går kumminet ofta till tyskspråkiga länder och används till exempel i olika korvar.

Sedan 2008 har Caraway Finland ett destilleri där man tillverkar kumminolja. En del kunder föredrar att köpa kumminolja fram om kummin som inte är förädlad.

– Många kunder är verksamma inom livsmedelsindustrin och föredrar att använda kumminolja och just oljehalten är det finländska kumminets trumfkort. Oljehalten i vårt kummin är tre procent medan den i indiskt kummin endast är en och en halv procent, säger Engelholm.

Det är klimatet under odlingssäsongen i Finland som gör att oljehalten är högre.

Maskinmassan3
Catrinelunds gård Ab och Göran Carlsson säljer den amerikanska dikningsplogen ”Soil-max”. 22.400 euro är riktpriset för den mindre modellen av plogen.

Dikningsplog kombinerbar med stor traktor

I Catrinelunds gårds avdelning står Göran Carlsson och marknadsför dikningsplogen Soil-max.

– Med den här kan man utföra täckdikning om man har en större lantbrukstraktor att koppla den efter. Sedan är det förstås bra med GPS och en laser för avvägningen, men det är ändå inte nödvändigt.

Carlsson säger att riktpriset på den mindre modellen av dikningsplogen är 22.400 euro (moms 0 %).

– Men sedan kan göra täckdikningen själv. Den är komplett med sandlåda och allt. Skaffar man dessutom laser och GPS, vilket många har ändå, så har man sedan en fullständig entreprenadmaskin, säger han.

Maskinmassan4
NHK-keskus medverkade på mässan med den senaste versionen av Lelys mjölkningsrobot Astrounaut. Robotens nya hybridarm är tystare, snabbare, energieffektivare och noggrannare vilket ger en jämnare mjölkning.

Palmse Hankkijas samarbetspartner för 2018

Hankkija har valt Palmse till årets samarbetspartner. Palmse Mehaanikakoda är ett 1992 grundat företag beläget i norra Estland. Företagets omsättning är 23,6 miljoner euro och det sysselsätter 60 personer.

Sedan 2016 har Hankkija sålt Palmses produkter med ensamrätt i Finland. Palmse tillverkar bland annat traktordrivna skogsmaskiner och olika traktorvagnar. Hankkija har sedan länge etablerat traditionen med att utse årets samarbetspartner.

Maskinmässan i mässcentret i Helsingfors samlade totalt 17.000 besökare under tre dagar.