Jordbruk EU Globalt Marknad

Frankrike kan nobba
avtalet med Mercosur

Frankrike godtar inget handelsavtal mellan EU och Mercosur om Brasiliens nästa president Jair Bolsonaro inte respekterar klimatavtalet från Paris. Det betonade president Emmanuel Macron under veckoslutets G20-möte i Buenos Aires.

Brasiliens nyvalda president Jair Bolsonaro har upprepade gånger kritiserat klimatavtalet från Paris och hotat att hans land kommer att träda ut ur avtalet. Bolsonaro tillträder presidentposten vid årsskiftet.

Under en presskonferens i anslutning till G20-mötet bekräftade Macron att han inte är redo att underteckna ett så omfattande och förpliktande handelsavtal med länder som inte respekterar Parisavtalet.

Efter 20 år av förhandlingar har EU och Mercosur-länderna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay, nått samförstånd om de flesta kapitlen i avtalsförslaget. Men ännu återstår flera öppna frågor, inte minst inom jordbruket.

Enligt Macron kan han i egenskap Frankrikes president inte begära att franska bönder ställer om sin produktion i ekologisk riktning och samtidigt ingå handelsavtal med länder som struntar i reglerna. Vi vill ha ett balanserat avtal på lika villkor, inskärpte Macron.

Föregående dag meddelade Bolsonaro att han har uppmanat den brasilianska regeringen att dra tillbaka sin erbjudan att stå värd för FN:s klimatkonferens nästa år. Bolsonaros blivande utrikesminister har betecknat klimatförändringen som en marxistisk komplott.

Kritiker befarar att Brasilien kommer att sätta ny fart på skogsavverkningarna i Amazonas för att röja nya områden för sojaodling. Landets tillträdande jordbruksminister Tereza Cristina har redan aviserat nya avverkningar på stora områden.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade för sin del mercosuravtalet med Argentinas president Mauricio Macri i anslutning till G20. Merkel anslog en något försiktigare ton än sin franska kollega Emmanuel Macron.

Merkel betonade avtalets betydelse som en chans mot bakgrunden av de ständigt uppflammande handelskonflikterna i världen. Hon betonade att EU och Mercosur skulle bli ett av världens största frihandelsområden med 800 miljoner invånare.

Förhandlingarna om Mercosur har fortsatt med intensiva förhandlingar under detta år, men utan större framsteg. De största hindren gäller jordbruket och avvecklingen av tullar på bland annat nötkött från Sydamerika.