Lpx 70405
Ett påstått vargangrepp mot en tysk man har satt fart på vargdebatten i landet. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Livet på landet

Debatt om vargangrepp
mot en person i Tyskland

I Tyskland har en person enligt egen uppgift angripits av en varg. En trädgårdsmästare på en gravgård i delstaten Nedersachsen uppger att han blev biten i handen av en varg då han reparerade ett stängsel. Mannen lyckades ändå skrämma bort vargen.

Myndigheterna har låtit undersöka DNA-prover av hår på mannens pullover och en hammare som han försvarade sig med. Resultatet ger inga belägg för varg, men myndigheterna utesluter inte möjligheten.

Händelsen har satt ny fart på den häftiga vargdebatten i Tyskland. Antalet vargflockar har tredubblats under de senaste fyra åren. Jägarorganisationen Deutscher Jagdverband uppskattar vargbeståndet till mellan 1.000 och 1.200 djur.

Enligt jägarna ökar vargstammen årligen med 30 procent. I likhet med flera andra europeiska länder är inställningen till vargen starkt polariserad. På landsbygden har vargen redan länge varit en plåga, framför allt för jordbrukare med betande boskap.

Tre andra vargar strövade i närheten

Den aktuella incidenten skedde i den lilla orten Steinfeld i delstaten Nedersachsen. Församlingens 55-åriga trädgårdsmästare skulle reparera ett stängsel kring kyrkogården och ställde sig på knä för att titta närmare på det skadade stället.

Han sträckte sig bakåt efter ett verktyg och kände då att någonting grep tag i handen. Då han vände sig om, upptäckte han att det var en varg. Mannen kunde befria sig genom att slå efter vargen med en hammare.

Då såg mannen att tre andra vargar också uppehöll sig i närheten. Han lyckades skrämma bort hela flocken och uppsökte därefter läkare, rapporterar polisen. Mannen uppges vara trovärdig. Han är uppvuxen på landsbygden och kan skilja mellan vargar och hundar.

Enligt byborna har en vargflock också förföljt ryttare till häst. Jordbrukare med boskap på bete anklagar politikerna för att inte ta befolkningens bekymmer på allvar. Ansökningar om ersättningar för stängsel och liknande säkerhetsåtgärder drunknar i byråkratiska hinder.

Krav på stark vargreglering

Miljöministeriet Nedersachsen lovar i stället att skärpa övervakningen. Nedersachsen är den vargtätaste tyska delstaten med uppskattningsvis 170 till 180 djur. Under fjolåret dödades mer än 400 betande djur i vargattacker.

Viltkameror ska installeras för att följa och teckna upp vargarnas rörelser. Men det räcker inte för jägarna som vill återinföra vargarna i jakträtten. Detta skulle gälla samtliga vargar och inte bara djur som kommer för nära människor.

På riksplanet kräver det konservativa regeringspartiet CDU/CSU likaså en skärpt vargreglering. Enligt partiets varginitiativ är en population på 1.000 djur mer än tillräcklig för att vara livskraftig. En reglering med jakträtt är nödvändig.

I Tyskland får varg bara skjutas med undantagstillstånd om den river boskap i stor utsträckning eller hotar människor. Partiet föreslår att så kallade vargfria zoner ska inrättas. Vargar skulle få skjutas i områden där de är en fara för boskap på bete.

Detsamma skulle gälla vargar som uppehåller sig i närheten av städer och tätorter.

På EU-nivå kräver CDU/CSU att vargens skyddsstatus ska sänkas från ”starkt skyddad” till enbart ”skyddad”. Det gröna miljöpartiet vill däremot hålla fast vid de nuvarande reglerna. Enligt partiets ordförande Robert Habeck behöver vargen livsrum. Om vi utrotar alla djur som bereder problem, skulle vi i dag sakna både bävrar och skarvar, framhåller Habeck.

Artikeln har 4.12 kompletterats med uppgiften om att DNA-resultatet inte gett några belägg för ett vargangrepp.