Nu om någonsin behövs åtgärder från regeringen för att trygga den inhemska livsmedelsförsörjningen. Det konstaterade ÖSP:s styrelse som sammanträdde i måndags.
Arkiv

Ålands Skogsindustrier Ab förbättrade i fjol sitt rörelseresultat till 1,57 miljoner euro och bolagets styrelse föreslår en 50-procentig höjning av dividenden från 0,80 till 1,20 euro per aktie.
Jaktsäsongen för vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. I hela landet fälldes 74.000 vitsvanshjortar och 20.400 rådjur. Bytesmängderna ökade jämfört med tidigare, och var återigen på rekordnivå, meddelar Finlands viltcentral.

Målet för den nationella strategin för pollinerare är att före 2030 stoppa minskningen av antalet och mångfalden av pollinerare och att säkerställa att pollinerarstammarna etableras och utvecklas i en positiv riktning, meddelar Miljöministeriet.
År 2021 var ett framgångsrikt år för Snellman meddelar koncernen. Även om verksamhetsförhållandena var mycket krävande, ökade koncernens omsättning och var den högsta någonsin.

Nyligen flyttades säkerhetskopian av den nordiska potatissamlingen till företaget SPK i Tyrnävä. Den 14 mars invigdes lokalerna av den finske jord- och skogsbruksministern Jari Leppä.
Föreningen för hållbart skogsbruk rf ordnar tillsammans med PEFC Finland webbinarer om den nya PEFC-standarden i april. Webbinarerna är öppna för alla, även om de är riktade till skogsfackmän.
Livsmedelsverket har på sin webbsida publicerat den eftersträvade utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöd hösten 2022. Den är nästan oförändrad jämfört med tidtabellen för hösten 2021.

Representanter från olika åländska organisationer med hållbara lösningar på agendan gjorde ett tre dagar långt besök i Österbotten i början av mars. Kunskapsutbyte och spridande av inspiration var några centrala mål med landskapsrundan.

Växthusodlaren Mikael Lundell vill bygga ett vindkraftverk, men utvecklingsminister Alfons Röblom har överklagat kommunens bygglov till Ålands förvaltningsdomstol.

Idén att producera premiumkött av pensionerade mjölkkor som fått äta upp sig är intressant. Men det står klart att det krävs ett avsevärt högre pris för ett dylikt kött.

Kocken Michael Björklund efterlyser kött av mjölkkor som får växa till sig efter att de inte längre är i produktion. Caj Norrgård, vd för Oravais rökeri, välkomnar idén.