Dsc05053
Verkställande direktören Anders Mattsson är mycket nöjd med den nya värmepannan, som är Ålands Skogsindustriers största investering genom tiderna. Pannan kan använda olika biobränslen och ger samtidigt möjlighet att bygga ut virkestorken, som nu är en flaskhals för produktionen.
Skogsbruk Marknad

Bra resultat och höjd dividend
för Ålands Skogsindustrier Ab

Ålands Skogsindustrier Ab förbättrade i fjol sitt rörelseresultat till 1,57 miljoner euro och bolagets styrelse föreslår en 50-procentig höjning av dividenden från 0,80 till 1,20 euro per aktie.

– Målsättningen är nu att såga mera virke och bygga bort flaskhalsar i produktionen, skriver vd Anders Mattsson i en bokslutskommuniké.

Omsättningen minskade i fjol visserligen till 17,2 miljoner från föregående års 17,9 miljoner euro, men det beror främst på att under första halvåret 2020 fortfarande fanns mycket virke att ta hand om efter den svåra stormen Alfrida i januari 2019.

Trots lägre omsättning nästan fördubblades rörelseresultatet till 1.571.000 euro jämfört med 891.000 föregående år, men bokslutets nettoresultat stannade ändå på 197.520 euro. Bolagsledningen valde nämligen att till fullo utnyttja lagens möjlighet till 50 procents skattemässig avskrivning på maskiner och inventarier i den nya värmecentralen som togs i bruk i fjol. Totalt handlade det om en satsning på 3,5 miljoner euro.

– Investeringen ger bolaget flexibilitet att använda olika biobränslen samt kapacitet och stabilitet för många år framöver.

Till flisanläggningen i Godby skaffades dessutom en ny operatörshytt.

Efter bokslutsposter blev resultatet per aktie 4,64 euro jämfört med 2,65 för 2020 och bolagets egna kapital per aktie ökade från 24,39 till 28,23 euro. Avkastningen på eget kapital (ROE) steg från 11,4 till 17,6 procent.

Högkonjunktur och stor byggaktivitet

Efterfrågan på företagets produkter var stor under 2021. Förutom hög byggaktivitet på Åland påverkades det sågade virkets volymer och priser positivt av en högkonjunktur på världsmarknaden.

Försäljningen av bioenergi var också hög som en följd av flisleveranser till fastlandet. Däremot blev försäljningen till cellulosaindustrin lägre än året innan vilket också var huvudorsaken till att omsättningen minskade.

Dessutom var leveranserna under början av 2020 fortfarande exceptionellt höga efter Alfrida-stormen.

Av samma skäl sjönk bolagets virkesinköp av åländska skogsägare i fjol till ca 270.000 kubikmeter jämfört med 317.000 kubikmeter året efter stormen.

– Virkesvolymen 2021 var ändå hög i jämförelse med tidigare normalår och berodde främst på avverkningar på grund av granbarkborreskador och risken för dem.

Sysselsätter totalt över 80 personer Under hela fjolåret producerade bolaget vid sina båda sågar i Godby och Önningeby och den totala volymen sågat virke uppgick till 21.578 kubikmeter (19.699 kbm).

– Bolaget styrde medvetet försäljning och produktion mot produkter med högre förädlingsgrad. Andelen hyvlade produkter ökade medan produktionen av cellulosaflis sjönk som en följd av lägre efterfrågan. I stället utnyttjades bolagets flisanläggning för ökad produktion av energiflis, förklarar Mattsson.

Ålands Skogsindustrier Ab hade under fjolåret i medeltal 42,2 (45,0) anställda och sysselsatte dessutom på heltid ca 40 personer som är anställda av åländska entreprenörsföretag för främst avverkningar och transporter.

I år förväntar sig bolagsledningen lägre virkesvolymer och därmed också minskad omsättning, men målsättningen är att öka sågandet och bygga bort flaskhalsar i produktionen för att uppnå en god kostnadseffektivitet.