Arkiv

SLC - Lto 70850279 2023276454439268 6077453847112974336 N
Nederländsk kvävekris kan leda till tvångsinlösningar av jordbruk

Nederländernas jordbruk måste sänka sina kväveutsläpp med det snaraste, men tiden börjar bli knapp. En grupp experter föreslår att jordbruk i de mest utsatta delarna av landet ska tvångsinlösas. Det vore den snabbaste lösningen.

Nytt verktyg bedömer klimatåtgärder på gården

Jordbrukaren är beroende av klimatet och klimatet behöver jordbrukaren. Danska forskare utvecklar därför ett mobilt IT-verktyg som beräknar gårdens klimatavtryck. Det ska underlätta bedömningen av klimatåtgärder på ort och ställe.

Jakten på vitsvanshjort börjar

Vaktjakten på vitsvanshjort inleds den 1 september. Drevjakt och jakt med hund är tillåten från och med den sista lördagen i september. Jakten på älg och rådjur inleds också i början av september.

Ny biopanna i Godby och full fart på sågarna

Ålands Skogsindustrier Ab har investerat ca 3,5 miljoner euro i en ny biopanna som förser norra Ålands tätort Godby med fjärrvärme och bolagets virkestorkar med värme.

Specialbeställda brädor för ÅTH:s nya löklådor

Bristen på sågade varor har under våren och sommaren varit så stor på Åland att varken Ålands Skogsindustriers två sågar eller byggvaruhusen som importerar virke till Åland har kunnat svara på efterfrågan.

Utredning om skarven blir klar under hösten

Vid en träff med åländska väljare förra söndagen berättade EU-parlamentarikern Nils Torvalds att han tillsammans med andra intressen låtit göra en utredning om skarven, som är en invasiv fågelart till stor förtret för fiskare och andra skärgårdsbor.

Stöd till bybutiker kan sökas igen

Ansökningstiden för stöd till bybutiker öppnar den 1 september. Stödet beviljas av Livsmedelsverket.

SLC - Rewe Einkauf
Tysk handelskedja satsar på dyrare inhemskt griskött

Den stora tyska handelskedjan Rewe ska från och med nästa sommar saluföra enbart inhemskt griskött i sina butiker. Köttet härstammar från konventionell produktion. Parallellt höjer Rewe det garanterade minimipriset till grisproducenterna.

SLC - Kloeckner Koestinger Wald 1
”Bryssel vill göra Europa till en byråkratisk lövskog”

Medlemsländerna ska själva sköta och bestämma om sina egna skogar. Det understryker Tysklands och Österrikes jordbruksministrar, som i bestämda ordalag avvisar de senaste förslagen från Bryssel till en europeisk skogsstrategi.

Skogen ska regeras på det lokala planet

Den europeiska samordningen ska stärkas mellan medlemsländerna, kommissionen och branschens intressenter. EU kan ställa ramar för gemensamma åtgärder, men får inte föregripa de enskilda ländernas skogspolitik, inskärper Klockner och Köstinger.

Slow Food Festival i Fiskars ställs in

Arrangörerna meddelar att årets Slow Food Festival i Fiskars ställs in.

SLC - Tietohaarukka 2021 Ruotsi Faktagaffeln 0
Faktagaffeln ger färsk statistik från livsmedelskedjan

Statistikpublikationen Faktagaffeln 2021, som samlar färsk, central statistik gällande Finlands matproduktion och -konsumtion inom en och samma pärm i fickformat har nu utkommit.