Jordbruk Marknad

Nytt verktyg bedömer
klimatåtgärder på gården

Jordbrukaren är beroende av klimatet och klimatet behöver jordbrukaren. Danska forskare utvecklar därför ett mobilt IT-verktyg som beräknar gårdens klimatavtryck. Det ska underlätta bedömningen av klimatåtgärder på ort och ställe.

En prototyp är som bäst under utveckling vid det danska jordbrukets vetenskapscentrum Seges. Prototypen blir klar för praktiska tester i slutet av året. På basen av erfarenheterna utvecklas en slutversion som blir tillgänglig för intresserade jordbrukare i slutet av nästa år.

Valet av de riktiga klimatåtgärderna för respektive gård är en ny utmaning för både bönder och rådgivare. Det aktuella klimatverktyget ska på basen av gårdens specifika produktion och data ge ett underlag som hjälper bonden att fatta de bästa besluten.

Seges och Økologisk Landsførening håller i trådarna för utvecklingsarbetet. De båda organisationerna har nyligen engagerat både bönder och rådgivare som med sin erfarenhet kan bidra till utvecklingen av den aktuella prototypen.

Varje gård har sina egna gränser och målsättningar. I slutändan hägrar ett användarvänligt verktyg som ska göra det lättare för bonden att fatta rätta beslut. Den färdiga produkten ska vara klar att tas i bruk i början av 2022.

Seges klimatchef Hans Roust Thysen ansvarar för utvecklingsarbetet. Han utgår från att både bönder och rådgivare kommer att behöva ett tekniskt hjälpmedel som underlättar beräkningen av gårdens klimatavtryck.

Det nya redskapet beräknar klimatavtrycket på gårdsnivå för alla produktionsformer. Verktyget kan dessutom på förhand beräkna effekten av varje klimatåtgärd som utförs på gården. Det är viktigt och ökar den enskilda bondens motivation.

Prototypen har kapacitet att uppskatta klimatavtrycket inom både växtodlingen och husdjursproduktionen. Den samlar data från flera olika källor, delvis automatiskt. Vissa uppgifter måste anges manuellt av bonden.