Rewe Einkauf
Handelskedjan Rewe hör till de ledande aktörerna inom den tyska livsmedelshandeln. FOTO: Rewe
Jordbruk EU Marknad

Tysk handelskedja satsar på
dyrare inhemskt griskött

Den stora tyska handelskedjan Rewe ska från och med nästa sommar saluföra enbart inhemskt griskött i sina butiker. Köttet härstammar från konventionell produktion. Parallellt höjer Rewe det garanterade minimipriset till grisproducenterna.

Rewe och den tillhörande lågpriskedjan Penny Markt reagerade i slutet av augusti på den prekära situationen för de tyska grisproducenterna. Landets grisproduktion har råkat i stora svårigheter efter det första ASF-utbrottet för ett år sedan.

Rewe-gruppen ska köpa in griskött av producenterna till den högre prisnivån som rådde innan svinpesten bröt ut i Tyskland. Producenterna garanteras därmed bättre planeringssäkerhet och ett minimipris som stärker branschen under krisen.

Det innebär att Rewe nästan uteslutande köper sina grisprodukter från inhemska producenter. Från och med sommaren 2022 ska 95 procent av allt konventionellt griskött i sortimentet härstamma från inhemsk produktion.

Producenterna pressas stenhårt

Det tyska producentpriset har tidvis sjunkit till 1,30 euro per kg och grisbönderna har tidvis blockerat gator och livsmedelslager med traktorer. Under det första halvåret steg priset till något över 1,40 euro. Ett år tidigare låg priset ännu över två euro.

I dag lever grisproducenterna under ständig press. Pandemin har sänkt efterfrågan i restaurangerna, hygienproblem i slakterierna har bromsat upp leveranskedjan och Kina har stoppat sin import av tyskt griskött på grund av svinpesten.

Den akuta krisen inom den tyska grisproduktionen visar inga tecken på att avta. Läget är dramatiskt, kommenterade Rewe-gruppens inköpschef Hans Jürgen Moog i veckan. Det blev nödvändigt att prioritera inhemsk vara, tillägger han.

Den tyska producentorganisationen DBV välkomnar beslutet. Ordföranden för DBV-utskottet för för griskött, Hubertus Beringmeier, betecknar Rewe-initiativet som en viktig och nödvändig signal för att få fason på det svåra läget.

Beringmeier uppmanar slakterikoncerner och industrin att ansluta sig. I flera års tid har diskussionerna uteslutande kretsat kring färskvara utan att det intresserar köttindustrin, kritiserar han.

DBV hänvisade nyligen till den katastrofala utvecklingen på den tyska grismarknaden med en vädjan till alla aktörer att stärka de inhemska producenternas situation. Noteringarna på gödgrisar är och förblir låga medan kostnaden för foder stiger.

Övriga kedjor kan följa exemplet

Producenterna hoppas att övriga handelskedjor ska följa Rewe-gruppens initiativ. Edeka Südwest och Edeka Nord lovade i veckan att införa priskompensationer till inhemska producenter som levererar kött för kedjans produktgrupp ”Gutfleisch”.

Kompensationerna ska träda i kraft i det fall att noteringen faller under 1,40 euro per kg. Dessutom utlovas en fortsatt inköpsgaranti. De tyska producenterna har reagerat övervägande positivt på handelskoncernernas initiativ.

Utanför Tyskland har Rewes initiativ medfört irritationer. Enligt nyhetsbrevet TopAgrar tilltar nervositeten hos de nederländska grisproducenterna. Också danska producenter kan känna sig tvungna att försvara sina marknadsandelar på den tyska sidan.

Det återstår att se hur försöket hos Rewe slår ut. I början av detta år försökte tyska Lidl att marknadsföra tio inhemska grisprodukter med ett pristillägg på en euro per kilo, som oavkortat skulle gå till producenterna.

Ekvationen fungerade inte. Bara åtta veckor senare meddelade Lidl att kampanjen avslutas. Kunderna hade inget intresse att betala ett högre pris och köpte i stället köttet hos konkurrenterna. Priset grisprodukterna måste igen sänkas till gängse marknadsnivå.