Livet på landet

Utredning om skarven
blir klar under hösten

Vid en träff med åländska väljare förra söndagen berättade EU-parlamentarikern Nils Torvalds att han tillsammans med andra intressen låtit göra en utredning om skarven, som är en invasiv fågelart till stor förtret för fiskare och andra skärgårdsbor.

Utredningen ska senare i höst överlämnas till berörda statliga instanser.

Torvalds hänvisade till officiell statistik som visar att skarven fått en mycket stor spridning i Finland under de senaste 30 åren. Det var först i mitten av 80-talet som de första skarvarna observerades i landet.

Skarven äter mycket fisk och deras spillning dödar på all växtlighet på holmar där flockarna samlas.

I motsats till läget på fastlandet är det sedan några år tillåtet med jakt på skarv inom Åland. Tack vare jakten och även den talrika havsörnsstammen finns det för tillfället inga kända häckningsplatser för skarv i den åländska skärgården. Men skarv förekommer ändå i stora mängder och flockarna följer fiskstimmens förflyttningar inom landskapet.

Årets åländska jaktkvot på skarv är 3.000 fåglar. Vid den redan traditionella ”Skarvsmällen” i mitten av augusti sköts i år ca 700 fåglar jämfört med omkring 900 i fjol då jakten hade tjänligare väderförhållanden.